TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az internet terjedése különbözőképpen érinti a kelet-európai országok távközlési cégeit. A korábban monopolhelyzetben lévő társaságok az internetpiacon is vezetők maradtak, máshol teljes egészében az új szolgáltatók kaparintották meg a piacot.

Az internet terjedése különbözőképpen érinti a kelet-európai országok távközlési cégeit. A korábban monopolhelyzetben lévő társaságok az internetpiacon is vezetők maradtak, máshol teljes egészében az új szolgáltatók kaparintották meg a piacot -- írja elemzésében a Pyramid Research, az Economic Intelligence Unit távközlési elemzésekkel foglalkozó egysége.

A visegrádi országok távközlési vállalatai korábbi monopolhelyzetükből adódóan vezető pozícióra tehettek szert az internet-hozzáférés piacán is -- állapítják meg az elemzők. Így az előfizetők és a felhasználók számát tekintve vezető helyen van a cseh Cesky Telecom internetes vállalata, az Internet OnLine, a lengyel TPSA TPnet és a Matáv a MatávNet internetszolgáltató vállalata révén. Ugyanakkor komoly kihívást jelentenek számukra az elmúlt években megerősödött független szolgáltatók, mint Csehországban a Vol, Magyarországon az időközben háromfelé oszlott Elender, vagy Lengyelországban a Netia.

Az alternatív szolgáltatók azonban eltérő sikerrel veszik fel a versenyt a korábban monopolhelyzetben lévő távközlési cégekkel. Lengyelországban például a TPSA olyan erős pozíciókat épített ki magának, hogy az alternatív szolgáltatók csak nehezen rúgnak labdába. Ettől gyökeresen eltérő a helyzet Oroszországban és Ukrajnában, ahol a korábbi távközlési monopóliumok nem építették ki állásaikat az internetes üzletágban, azt jószerivel teljes egészében az újonnan piacra lépő szolgáltatókra hagyták.

Az internetből származó bevételek egyelőre még csak kicsi, ám egyre növekvő részét adják a kelet-európai távközlési cégek jövedelmének. Az internetszolgáltatásból származó bevételek 184 millió dollárt tettek ki 1999-ben Kelet-Európában, ez azonban még kevés ahhoz, hogy ezek a cégek komoly növekedést tudjanak e téren felmutatni.

Ennél nagyobb bevételi forrás a távközlési vállalatok számára az internethez kapcsolódó telefondíj, amit a kelet-európai cégek teljes egészében megtartanak maguknak, míg Nyugat-Európában a bevételt megosztják az internetszolgáltatóval: Németországban például 12 százalékot, Franciaországban 55 százalékot adnak át. Jelenleg régiónkban Csehország az egyetlen kivétel, itt az év elején vezették be a telefondíjból származó bevétel megosztását.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.