2007. november 7. 13:04

30 millió euró beruházással 22 ezer négyzetméteres irodaházat épít a Ferihegyi repülőtér mellett az AIG/Lincoln, az első ütem szerkezete már készül - mondta Schőmer Norbert fejlesztési igazgató sajtótájékoztatón szerdán.

A The Quadrum nevű projekt hatezer négyzetméteres első üteme egy év múlva lesz készen 419 férőhelyes mélygarázzsal, a bérleti díj havi 14-15 euró, plusz további 3,50 euró üzemeltetési költség lesz négyzetméterenként.

Pados Gergely, az irodák kiadását intéző Cushman & Wakefield tanácsadója nemzetközi példákkal indokolta, hogy miért kell irodákat építeni a repülőterek mellé. Például Amsterdamban 60 ezer négyzetméter felület áll rendelkezésre, nincs egy kiadatlan négyzetméter sem, és itt működik a Microsoft központja. Moszkva repülőterei mellett 120 ezer, míg Szófiában 100 ezer négyzetméter iroda található.

Az AIG/Lincoln kereskedelmi létesítményt a világon először Magyarországon épített, ez a The Quadrum mellett három hete átadott 44 ezer négyzetméteres Market Central Ferihegy. Előkészítés alatt áll a miskolci 45 ezer négyzetméteres és a szegedi 28 ezer négyzetméteres hasonló létesítmény is.

Az amerikai AIG/Lincoln Európában 2,1 millió négyzetméternyi létesítmény fejlesztését és üzemeltetését végzi. Magyarországon eddig két logisztikai parkot (M1 és Airport) épített 136 ezer négyzetméteren, a kész irodaterület pedig 61 ezer négyzetmétert tesz ki. Jelenleg 68 ezer négyzetméter iroda épül, a legnagyobb létesítmény a Haller Garden 32 ezer négyzetméterrel.

MTI/Menedzsment Fórum