2016. március 11. 04:22

A legfrissebb adatok arra engednek következtetni, hogy egy több hónapos szünetet követően ismét milliárdokért vásároltak magyar állampapírokat a jegybank alapítványai.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Legelőször tavaly számoltunk be arról, hogy egy rejtélyes nonprofit szervezet tízmilliárdos nagyságrendben vásárolja fel a lakosságnak szánt állampapírokat. Mivel nem sok olyan alapítvány és nonprofit szervezet lehet Magyarországon, amely ilyen nagyságrendben tudja az "államot finanszírozni" állampapír-vásárlások révén, némi "nyomozás után" kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vásároltak be tetemes mennyiséget a magyar állampapírokból.

Kapcsolódó cikkeink:
Rejtélyes nonprofit cég "zabálja" a magyar állampapírokat
Még 20 milliárdnyit állampapírt találtunk az MNB-alapítványoknál

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb értékpapír-statisztikája szerint januárban ismét jelentősebb mennyiségű állampapírhoz juthattak a jegybanki alapítványok. A központi kormányzat által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból a nonprofit szervezetek ugyanis 222,9 milliárd forintnyival rendelkeztek. Ez a tavaly év végi állapothoz képest 9,2 milliárddal több.

Amíg azonban tavaly még a jegybanki alapítványok esetében a Bónusz Magyar Államkötvény vásárlásáról volt szó, addig most a Prémium Euró Magyar Államkötvényből halmozhattak fel egy jelentősebb mennyiséget. A részletes adatok szerint ugyanis nonprofit szervezeteknél lévő állomány növekedése a devizában denominált állampapíroknak köszönhető, mely esetében 6,6 milliárd forintos volt a tranzakcióból eredő növekedés mértéke.

Emellett még 1,3 milliárdnyit vásárolhattak az egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírokból is (decemberben 1,8 milliárdot vettek az adatok szerint).

Így a nonprofit szervezetek az MNB adatai szerint januárban

  • 111,3 milliárdnyi éven túli lejáratú,
  • 31 milliárd éven belüli lejáratú,
  • és 80,6 milliárd devizában denominált állampapírral rendelkeztek.

2015 januárjához képest egyébként összesen 113,9 milliárd forinttal emelkedett a nonprofit szervezeteknél lévő állampapírok mennyisége.

Székely Sarolta
mfor.hu