TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az amerikai gazdaságtörténetben példátlan fordulat állhat elő, ha az IDC piackutató felmérése beigazolódik, s az idén több mint 6 százalékkal visszaesik a tengerentúlon a személyi számítógépek piacának forgalma.

Az év közbeni gazdasági adatok miatt negatívra fordult előrejelzés a világpiaci mutatókat is visszaveti. Magyarországon a nemzetközi folyamatot ellensúlyozhatja a kormányzati informatikai programok beindulása és a közepes, illetve kisméretű cégeknél már tavaly óta dinamikusan növekvő számítástechnikai kereslet.

A korábbi 2,2 százalékos becsült növekedéssel szemben 6,3 százalékos visszaeséssel számolnak az amerikai PC-eladásokban -- derül ki az ugyancsak amerikai IDC piackutató legfrissebb jelentéséből. Az USA-ban eddig még sosem fordult elő, hogy éves szinten csökkenjen az értékesített gépek száma. A PC-világpiacon az IDC szintén negatív irányban módosított, 10,3-ről 5,8 százalékosra csökkentette növekedési előrejelzését.

A magyar PC-piac az IDC-adatok szerint tavaly 7 százalékot erősödött, összesen 213 150 személyi számítógépet értékesítettek az országban. A piackutató felmérése szerint a növekedés mögötti két legfontosabb tényező a kormányzati informatikai fejlesztés és a közepes, illetve kisvállalati szektorban jelentkező egyre nagyobb számítástechnikai igény. Az állami költségvetésből érkező megrendeléseket ugyanakkor az idén még növelheti az is, hogy a Széchenyi-terv keretében elindított információs társadalom- és gazdaságfejlesztési programnak már az első meghirdetett pályázatai is több száz személyi számítógépre vonatkozó megrendeléseket tartalmaznak.

Az Egyesült Államokon kívül is csökkenhet a személyi számítógépek forgalmának növekedési üteme, az IDC 15,1-ről 12,9 százalékosra csökkentette az Amerikán kívüli és 5,8 százalékosra világpiaci növekedési előrejelzését. Ennek oka, hogy Nyugat-Európában mérséklődik a vásárlási kedv, és az ázsiai országokban két év kivételesen magas emelkedése után szintén lassul a növekedés. A gyengébb amerikai gazdaság hatásait emellett közvetlenebbül fogja megérezni Kanada és Latin-Amerika, Törökország gyengébb teljesítménye pedig az egész közel-keleti régióra rányomja bélyegét.

Kelet-Európa az IDC felmérése szerint tavaly 12,5 százalékos növekedést ért el, az eladott számítógépek összértéke a régión belül elérte a 3,83 milliárd dollárt. A térséget az értékesített PC-darabszámok alapján Oroszország 1,4 millióval, illetve 39 százalékos részesedéssel vezeti. A második legnagyobb felvevőpiacnak Lengyelország számít 781 572 eladott számítógéppel. A harmadik és negyedik helyezett Csehországgal és Magyarországgal együtt a régió első négy piaca 75 százalékos részarányt képvisel.

A régión belül is alacsonynak mondható magyarországi PC-penetráció növelése érdekében a kormányzat újabb családi PC-akcióval próbálkozik, egy kidolgozás alatt álló következő tervezet pedig ötezer magyar pedagógus számítógéphez jutását igyekszik megkönnyíteni.

A kisebb cégek részéről erősödő informatikai beruházási igényt pedig máris érzik a hazai PC-szállítók. Hozzáteszik azonban, hogy a megvalósított projektek átlagos mértéke csökkent. Ezzel egy időben élénkült a kis- és középvállalati kör által támasztott kereslet, hasonlóképpen növekedtek az eladások az otthoni felhasználói kör által képviselt piacon.

A magyar informatika egyik mértékadó szervezeteként számon tartott Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) egyik felmérése szerint a hazai PC-forgalmazói piac kezd két jelentősen elkülönülő részre szakadni. Az 50 millió forint alatti forgalmúakkal szemben egyre erősebb tábort alkotnak az igazán nagy megrendelések kielégítésére is képes forgalmazók. Ez utóbbiak 2001-re tervezett bevétele meghaladja az 500 millió forintot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.