TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. július 29. 13:59

Jobb képminőség, nagyobb felbontás, tisztább hang – az új sugárzási forma megannyi lehetőséget kínál és rejt. Az olimpiai játékokkal egy időben az m2 mellett az m1-en is elindítja a Magyar Televízió a HD adásokat.

A Magyar Televízió augusztus 1-jén az ORTT 2008. június 4-ei határozata alapján megkezdi az m2-n digitális (benne HD) jelek továbbítását, s leállítja az analóg műholdas sugárzást. Ezzel egy időben az m1 csatornán is megkezdi a nagyfelbontású jelek továbbítását az MTV.

Ezek az adások azonban csak közvetlen kábeltévés vagy előfizetéses műholdas csatlakozással vehetők, a DVB-T platform novemberi indulásáig. Az intézmény több kábeltársasággal megállapodott az együttműködés feltételeiről. Az analóg (SD) adás változatlan formában és helyen mindenütt megmarad, a digitális (HD) jelet pedig azoknak a szolgáltatóknak továbbítja a közszolgálati televízió, amelyeknek már van digitális előfizetői csomagjuk – pl. a UPC kábeltévé, a T-Kábel, Antenna Digital, Hello HD - , s betették program-csomagjukba a HD-jelet.

A Nyári Olimpiai Játékok alatt kísérleti adásként Budapesten és környékén sugározzák mindkét csatorna HD változatát, amely egy DVB-T HD (MPEG-4) set-top box segítségével, tetőantennával vagy szobaantennával fogható majd – ingyenesen.

A Magyar Televízió a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok után is fenntartja a HD adásokat, de átmenetileg csökkentett HD műsoraránnyal. Elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, egyes saját gyártású vagy koprodukcióban készülő hazai műsorokat, itthoni beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (Bajnokok Ligája, sportesemények, kulturális események) tervez HD-ban továbbítani a köztelevízió. A többi műsorszám upconverter segítségével (mely HD megjelenítőn jobb minőséget jelent, mint az eddigi SD jel) kerül adásba.

Novembertől az Antenna Hungária digitális földfelszíni hálózatán mind az m1, mind az m2 HD-változata elérhető lesz az ország területének 59 százalékán. A lakossági (egyéni, közvetlen) földfelszíni vételhez minden mostani televízió továbbra is használható majd, de ahhoz egy MPEG-4 HD rendszerű digitális set-top box szükséges. Azok a nézők, akik hagyományos analóg módon, kábeltelevíziós vagy IPTV (szolgáltatói) hálózaton keresztül nézik az MTV műsorát, azoknak a mostani formában történő vételhez nem kell semmit tenniük. Számukra az átállást - amennyiben szükséges - elvégzik a szolgáltatók. Az analóg kábeltévét nézők ezután is a megszokott módon élvezhetik a műsort, de a digitális (SD) szolgáltatást előfizetőknek néhány szolgáltatónál már lehetőségük lesz az új formátum (16:9) vételére is.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.