3p

Jobb képminőség, nagyobb felbontás, tisztább hang – az új sugárzási forma megannyi lehetőséget kínál és rejt. Az olimpiai játékokkal egy időben az m2 mellett az m1-en is elindítja a Magyar Televízió a HD adásokat.

A Magyar Televízió augusztus 1-jén az ORTT 2008. június 4-ei határozata alapján megkezdi az m2-n digitális (benne HD) jelek továbbítását, s leállítja az analóg műholdas sugárzást. Ezzel egy időben az m1 csatornán is megkezdi a nagyfelbontású jelek továbbítását az MTV.

Ezek az adások azonban csak közvetlen kábeltévés vagy előfizetéses műholdas csatlakozással vehetők, a DVB-T platform novemberi indulásáig. Az intézmény több kábeltársasággal megállapodott az együttműködés feltételeiről. Az analóg (SD) adás változatlan formában és helyen mindenütt megmarad, a digitális (HD) jelet pedig azoknak a szolgáltatóknak továbbítja a közszolgálati televízió, amelyeknek már van digitális előfizetői csomagjuk – pl. a UPC kábeltévé, a T-Kábel, Antenna Digital, Hello HD - , s betették program-csomagjukba a HD-jelet.

A Nyári Olimpiai Játékok alatt kísérleti adásként Budapesten és környékén sugározzák mindkét csatorna HD változatát, amely egy DVB-T HD (MPEG-4) set-top box segítségével, tetőantennával vagy szobaantennával fogható majd – ingyenesen.

A Magyar Televízió a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok után is fenntartja a HD adásokat, de átmenetileg csökkentett HD műsoraránnyal. Elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, egyes saját gyártású vagy koprodukcióban készülő hazai műsorokat, itthoni beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (Bajnokok Ligája, sportesemények, kulturális események) tervez HD-ban továbbítani a köztelevízió. A többi műsorszám upconverter segítségével (mely HD megjelenítőn jobb minőséget jelent, mint az eddigi SD jel) kerül adásba.

Novembertől az Antenna Hungária digitális földfelszíni hálózatán mind az m1, mind az m2 HD-változata elérhető lesz az ország területének 59 százalékán. A lakossági (egyéni, közvetlen) földfelszíni vételhez minden mostani televízió továbbra is használható majd, de ahhoz egy MPEG-4 HD rendszerű digitális set-top box szükséges. Azok a nézők, akik hagyományos analóg módon, kábeltelevíziós vagy IPTV (szolgáltatói) hálózaton keresztül nézik az MTV műsorát, azoknak a mostani formában történő vételhez nem kell semmit tenniük. Számukra az átállást - amennyiben szükséges - elvégzik a szolgáltatók. Az analóg kábeltévét nézők ezután is a megszokott módon élvezhetik a műsort, de a digitális (SD) szolgáltatást előfizetőknek néhány szolgáltatónál már lehetőségük lesz az új formátum (16:9) vételére is.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!