<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 350 millió forinttal csökkentette a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) negatív saját tőkéjét a vagyonkezelő Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., miután a biztosítási károk pontos felmérése után csökkentette a kártartalékot - közölte a vagyonkezelő csütörtökön.

A MÁV ÁBE saját tőkéje - a 2008. augusztus 15-i fordulónapon -  mínusz 6,5 milliárd forint volt. A vagyonkezelő 2011. december 31-ig a saját tőke veszteségét 6,16 milliárd forintra csökkentette - a tavalyi mérleg még nem készült el.

A tőkejavulás egyik oka, hogy a 2008-as nyitó mérlegben a MÁV ÁBE által nyilvántartott 8,4 milliárd forintot meghaladó biztosítástechnikai tartalékigényt - azaz a már beérkezett, vagy várhatóan bejövő kárigényekre képzett tartalékot - 2011 végéig, a károk mértékének pontos megállapításával sikerült 7,8 milliárd forintra csökkenteni.

A mérleg forrásoldalának másik tételeként az egyéb külső partnerekkel - például az értékesítőkkel - szembeni kötelezettségek három és fél év alatt 1,45 milliárd forintról 487 millió forintra mérséklődtek.

A 445 millió forintra értékelt ingatlanállományt pedig több évi sikertelen meghirdetés után végül csaknem az eredeti vásárlási áron értékesítették.

A MÁV ÁBE vagyonelszámolója a múlt év utolsó napján több mint 10 ezer darab kötelező gépjármű felelősségbiztosításhoz (kgfb) kötődő hitelezői igényt tartott nyilván, mintegy 5,4 milliárd forint - a kamatokkal együtt 7,1 milliárd forint - értékben. A károsultak száma ugyanakkor csak 7 ezer, mivel egyes gazdasági társaságok - egyenként - akár több száz darabból álló követeléssel lépnek fel a MÁV ÁBÉ-val szemben.

MTI