A csokoládé ára az idén jelentősebb mértékben drágulhat - jósolta a hét végén a német Speigel hírmagazinnak a világ egyik vezető csokoládégyártó vállalatának a feje. A drágulást a Barry Callebaut első embere szerint a termék alkotóanyagainak drágulása okozza: az év eleje óta nem egynél két számjegyű áremelkedést mértek - köztük volt a kakaó és a mogyoró is - és majd ezután hat a tej drágulása.
Andreas Jacobs elmondta, hogy a télapóval jön majd a nagy áremelkedés. Mostanában a tej várható drágulásának függvényében alakulhat elsősorban számos országban a majdani csokoládéár: az ipar a tejből készült tejpornak és vajnak is nagy felhasználója. Németországban például ez utóbbi ára, főleg a tejtermelés drámai csökkenése miatt felével ment fel május eleje óta.
Az újkeletű nemzetközi pénzügyi válság egyelőre egyes nyersanyagok árában némi csökkenést hozott. A csomagolóanyag ára azonban emelkedő irányzatú, miként a szállítási szolgáltatásoké is.
A német lapnak nyilatkozó Andreas Jacobs jó rálátással bír az iparági folyamatokra, mivel az általa vezetett Barry Callebaut a világ legnagyobb kakaó és csokoládé gyártója, világszerte számtalan végfelhasználó (gyártók, cukrászdák) rendel tőle, miközben a Sarotti vagy az Alprose csokoládéknak köszönhetően az európai fogyasztók is ismerhetik.