2012. május 13. 07:37

Visszaesett a használt autók magyarországi piaca az első negyedévben: 11,9 százalékkal kevesebb használt gépkocsit írtak át, mint a tavalyi év hasonló időszakában - állapítja meg elemzésében a Weltauto.

A Porsche Hungaria használt autó üzletága az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: hosszú idő után először volt tapasztalható jelentős visszaesés a használtautó-piacon, noha a tavalyi év második felében bevezetett, a gépkocsi vásárlással kapcsolatos adócsökkentések bizakodásra adtak okot. Az autóvásárlás egyes adóterhei csökkentek ugyan, azonban az elmúlt időszakban, az autótulajdonosok terhei, például üzemanyagárak, a baleseti adó, a szabálysértési bírságok tovább nőttek, és ez visszafogta az érdeklődést az autópiacnak ezen a területén is - mutatnak rá.

Az idén az első negyedévben 90285 használt gépkocsit írtak át, 2011 hasonló időszakában még 102533 autó talált új gazdára. Ennél kisebb arányban, 7,5 százalékkal csökkent a használtautó-kereskedőknél vásárolt gépkocsik száma: az idén januártól március végéig 29894 autót vettek cégektől, 2392 kocsival kevesebbet a tavalyi évhez képest. Hasonló adatról számol be az országos márkakereskedői hálózattal rendelkező Weltauto is, a cég ebben az időszakban 1380 gépkocsit adott el, ami szintén 7,5 százalékkal kevesebb a tavaly elért 1492 autóhoz képest.

A közlemény idézi Horváth Zoltánt, a Weltauto márkaigazgatóját, aki a használtautók értékesítésének visszaesésével párhuzamosan két jelenséget említett: a várakozásoknak megfelelően több használt autó érkezik magánimport keretében az országba, emellett nő azok száma, akik külföldre adnak el autókat.

Az üzletkötések során megvásárolt használt autók több mint 50 százaléka (45974 darab) tíz évnél idősebb volt, ezzel szemben a négy évesnél fiatalabb használt autók aránya mindössze 5 százalékot ért el (4568 darab). Horváth Zoltán szerint ez azt jelzi, hogy még mindig hiánycikk a fiatal, jó minőségű gépkocsi.

A kategóriákat tekintve változatlanul az alsó-középkategória volt a legkelendőbb, ilyen volt az eladások 30 százaléka, 27157 darab. A kisméretű autók aránya 27 százalék volt (24997 darab) és népszerűek voltak a felső-középkategóriájú gépkocsik is 16 százalékkal, 14946 ilyen kocsi kelt el.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.