2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hivatalosan ugyan még nem készült a szponzorok tőzsdei teljesítményét vizsgáló index, ám egy most közzétett összesítés szerint a nyári olimpiai játékok támogatóinak már az idei évben is igen jól ment, a szakértők szerint jövőre pedig tovább javulhat az eredménye.

A 2008-as olimpia szponzorainak és hivatalos partnereinek részvénykurzusa idén 34 százalékkal erősödött, tette közzé az AP amerikai hírügynökség, miközben a Dow Jones 30-as mutató 10 százalékot emelkedett év eleje óta. A sportesemény kapcsán érintett 33 cég piaci értéke 2040 milliárd dollárt tesz ki.

A társaságok szigorú üzleti titokként kezelik az olimpiához kapcsoló bevételeiket, illetve a szponzorációra összességében fordított dollármilliókat, valószínűsíthetően jó befektetés ott lenni a versenyeket. Ezt nem csak a társaságok részvényeinek emelkedése, hanem az is jelzi, hogy többségük évtizedek óta ragaszkodik az eseményen való megjelenéshez.

Az elmúlt időszakban a gyengébb eredményei kapcsán a lapokba kerülő General Motors például a közelmúltban hosszabbította meg az amerikai sportolók támogatásáról szóló szerződését. Igaz ellenpélda is akad, a kínai Lenovo néhány hete közölte, hogy a pekingi játékok után nem kíván az olimpiai szponzorok táborában maradni. Az informatikai társaság sajtóértesülések szerint 100 millió dollárt fordít a jövő nyári eseményre.

Ami a publikus összegeket illeti, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csupán annyit árult el a szponzorpénzekről, hogy a 11 globális támogató összességében 850 millió dollárt fizet. Ezért a cégek a múlt évi torinói esemény mellett a 2008-as pekingi játékok kiemelt támogatójaként használhatják az olimpiai jelképeket - például az öt karikát - a kommunikációjukban.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!