2p

2009 januárjától a foglalkoztatók mellett a munkavállalóknak is be kellene jelenteniük az adóhatóságnál a munkaviszony kezdetét, illetve annak a változásait, a kialkudott bér mértékét. Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkárának e javaslata is szerepel az OÉT ad hoc bizottsága által készített anyagban, amely az adó- és járulékrendszer átalakításához, a feketefoglalkoztatás visszaszorításához kapcsolódik - írja a Világgazdaság.

"Bár a munka törvénykönyvének reformját, annak teljes körű felülvizsgálatát nem lehet egy-két hónap alatt elvégezni, jövőre hozzákezdünk a munkához" - nyilatkozta az államtitkár. A tárca irányítása alá tartozó fogyasztóvédelem területén is újabb változások várhatók, szigorodik a törvény, amely többek között a bírságtételek emelését tartalmazza majd.

Ezen a területen már idén is jelentős változások történtek, létrejött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, szaporodtak az ellenőrzések, bővült a felügyelők létszáma. Ez nem csak a fogyasztóvédelem, hanem a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések terén is igaz volt. Csizmár Gábor szerint mindez a gazdaság tisztulását, a munkaerőpiac fehéredését jelzi.

Ezt bizonyítja, hogy az idén 130 ezerrel nőtt a járulékfizetők száma, és a Pénzügyminisztérium számításai alapján ötvenmilliárd forinthoz jutott az államkassza a tisztulás révén.

2008-ban megszülethet a szociális szolgáltatási törvény, ezzel olyan motivációs rendszert akarnak teremteni, amellyel megéri visszatérni a munkaerőpiacra a segélyen való megélés helyett. 2008-ban éreztetik hatásukat az uniós forrásból megvalósuló munkaerőpiaci programok is. Több mint húsz ilyen várható, ezek közül több a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását segíti, de lesz, amely a felnőtt lakosság kompetenciáit fejleszti - számol be a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!