<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Nőtt a romániai zálogházak forgalma a nemzetközi gazdasági válság miatt. Az utóbbi hónapokban Romániában többszáz új zálogházat nyitottak. Népszerűségük fő oka az, hogy a bankok szigorították a hitelfeltételeket, írja a bukaresti Új Magyar Szó napilap.

A zálogházak forgalma az év végi ünnepek idején általában megnövekszik, de most a nemzetközi gazdasági válság is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen adják zálogba értéktárgyaikat készpénz fejében. Sok helyen elektronikai cikkeket is elfogadnak zálogként, annak ellenére, hogy a törvény ezt tiltja.

A lapnak nyilatkozó egyik sepsiszentgyörgyi zálogház tulajdonosa a jövő hónaptól a zálogházi forgalom további növekedésére számít, mert addigra sok munkavállalónál elfogy a januárban folyósított év végi prémium. Továbbra is nyugdíjas vagy munkanélküli az ügyfelek többsége, akiknek mintegy 30 százaléka hagyja végleg a zálogházban értéktárgyát.

Romániában az alapvető elzálogosított tárgyak továbbra is az ékszerek, nemesfémből készült értéktárgyak. A zálogba adott tárgyakat 30 napon belül kell kiváltani, a napi kamat 0,7 százalék. A zálogházak bevétele nemcsak a kamatokból származik, hanem abból is, hogy a ki nem váltott aranyat jóval magasabb áron adják tovább vagy készítenek belőlük új ékszereket.

Gazdasági szakemberek szerint a zálogházak magas forgalma a lakosság szegénységét tükrözi, hiszen ezek a vállalkozások mindig ott jövedelmezőek, ahol a gazdaság más ágazatai rosszul teljesítenek, írja a napilap.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.