Február 22-ére ismét meghirdette Torkos Csütörtök akcióját a Magyar Turizmus Zrt. Ezen a napon több száz étterem kínálja féláron ételeit, italait. Az akcióban tavaly ötszáz vendéglő vett részt, melyek többségének anyagilag is megérte a kedvezményes vendéglátás.
Mindenkinek megéri
A sikeres torkoskodás nem csak az étteremvezetők fantáziáját mozgatta meg, hanem a fapadosetterem.hu kitalálóit is. Honlapjuknak a lényege: minél előbb rendelünk a portálon lévő vendéglátóhelyek étlapjáról, annál kisebb lesz számlánk végösszege. A kedvezmények átlagosan 25-35 százalék körül mozognak, de elérhetik az 50 százalékot is. A honlap üzemeltetői szerint elképzelhető, hogy a jövőben akár egy forintért is lehet majd bélszínt enni.
"Célunk, hogy minél nagyobb kedvezményeket biztosítsunk a weblap felhasználóinak" - mondta el az mfor.hu-nak az oldal ötletgazdája. Vágvölgyi Mihály azt is elárulta, hogy a honlapról érkező foglalások után az éttermek 220 forintot fizetnek vissza számukra vendégenként.
"Ha ebből az összegből és a reklámbevételekből visszaforgatunk egy bizonyos százalékot, akkor a későbbiekben tovább növelhető a kedvezmények mértéke" - magyarázta az ötletadó.
Előre tervezik a menüt
A tavaly novemberben indult weblapon jelenleg négy budapesti étterem érhető el. Vágvölgyi Mihály szerint reális cél, hogy év végéig százra bővül a létszám. Ennek érdekében folyamatosan tárgyalnak a szóba jöhető vendéglőkkel. A lehetséges új tagok között szerepel a lajosmizsei Tanyacsárda is, amely az első vidéki partnere lenne a hálózatnak.
A népszerű étterem vezetői látnak fantáziát a honlapban, mivel az előre befutott foglalások lehetőséget adnak a kiszámíthatóbb gazdálkodásra. A weblapon ugyanis nem csak a kinézett napot, hanem az ételeket is be kell jelölni. Így az éttermek nem csak a humánerőforrás szervezésében, hanem a szükséges nyersanyag tekintetében is előre tudnak kalkulálni.
Bejött a Torkos Csütörtök
A fapadosokhoz hasonlóan a Magyar Turizmus Zrt. is a hazai vendéglőbejárást kívánja népszerűsíteni a csütörtöki torkoskodással. Céljukat abban az értelemben már elérték, hogy az akcióban tavaly részt vett vendéglőket az esemény után a korábbinál többen keresték fel. Ráadásul egy 2006-os felmérés szerint a megkérdezett éttermek többsége úgy ítélte meg, hogy a vendégkör-bővülés hosszabb távon is érezteti hatását.
A csütörtöki asztalfoglalók között azonban bőven akadtak olyan vendégek is, akik kizárólag a félpénzes akció miatt engedhették meg maguknak az "urizálást." Ők minden bizonnyal idén sem hagyják ki a lehetőséget.
Borsod-Abaúj-Zemplénben például eddig 28 étterem jelezte csatlakozási szándékát a Torkos Csütörtökhöz. A megyéből tavaly 21 vendéglő vett részt az akcióban, amelyre idén február 12-ig lehet jelentkezni. A helyi étteremvezetők az átlagoshoz képest négyszeres vendégseregre számítanak az esemény napján.
Kiss Gergely
Menedzsment Fórum