<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója teljes vagyonát jótékony célra kívánja felajánlani. Az elmúlt években többen vallottak hasonló elhatározásról a világ leggazdagabbjai közül.

A világ egyik legnagyobb számítástechnikai vállalatának vezetője egy interjúban beszélt tervéről, amely szerint jótékony célra fordítaná 785 millió dollárra (217 milliárd forint) becsült vagyonának egészét, miután kifizette jelenleg 10 éves unokaöccsének egyetemi oktatását.

"Mindenki szeretne az a tóba dobott kavics lenni, amely előidézi a változás hullámait" - magyarázta szándékát a Fortune magazinnak. Tim Cook ugyan nem árulta el, milyen ügyekre kezdte szétosztani vagyonát, de azt igen, hogy szeretne olyan megközelítést alkalmazni a jótékonykodás terén, amely túlmutatna csekkek puszta megírásán.

Az elmúlt években a világ leggazdagabbjai közül egyre többen kezdtek nagyszabású jótékonysági akciókba, az Apple 54 éves vezetője egy újabb példa ebben a sorban. Warren Buffett milliárdos sztárbefektető évek óta bátorítja arra a kiemelkedően gazdagokat, hogy még életükben osszák szét vagyonuk legalább felét jótékony célra. A givingpledge.org internetes portál olyan hírességeket vonultat fel a kezdeményezés résztvevőiként, mint Bill Gates vagy Mark Zuckerberg.

Noha Tim Cook pénzéből nem futja olyan mértékű bőkezűségre, mint amilyenre utóbbiak képesek sokmilliárdos vagyonuknak köszönhetően, az Apple vezére reméli, így is sokat elérhet adakozásával. A rendkívül zárkózott életet élő férfi jelenleg nem szerepel az oldalon feltüntetett filantrópok között.

Az elmúlt években Tim Cook egyre nyíltabban beszélt környezetvédelmi és polgárjogi kérdésekről. Az Apple vezérigazgatója, aki nemrég vallott arról, hogy homoszexuális, tavaly nyilvánosan kritizálta a különböző szexuális kisebbségek diszkriminációját is.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.