2014. április 10. 13:10

A hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma szerint idén februárban az előző évhez képest az izraeliek, a szlovákok és az oroszok tartottak sokkal vonzóbbnak minket.

A hozzánk ellátogató külföldiek által februárban eltöltött vendégéjszakák száma 534 477 volt, ami előző év azonos hónapjához képest 9,2 százalékkal magasabb - derül ki a KSH csütörtöki friss adatsorából.

Ha az országok szerinti lebontást vizsgáljuk meg, akkor az látszik, hogy miközben a vendégéjszakák száma szerint felállított rangsorunk dobogóján nincs változás, két nemzet állampolgárai jóval több időt töltöttek nálunk, mint egy évvel ezelőtt. Az oroszok által eltöltött éjszakák száma idén februárban 32 753 volt, ami a negyedik legmagasabb. Egy évvel ezelőtt ez a szám még majdnem 10 ezerrel volt kevesebb, de már akkor is a rangsor 6. helyét tudhatták magukénak. Ennél még nagyobbat léptek előre az ukránok: az idei 11 408 éjszaka a 11. legtöbb volt szemben az egy évvel ezelőtti 18. helyezésükkel, amit 8558 vendégéjszakával érték el.

Tavaly februárhoz hasonlóan a lista végén a dán és az izraeli turisták állnak. 2013 februárban összesen 4579 vendégéjszaka kapcsolódott az Izraelből érkezőkhöz, idén ez 7372-re emelkedett, ami 61 százalékos differenciát jelent. Ez egyben a legnagyobb mértékű változás is idén februárban éves bázison.

Arányaiban szintén jelentős volt a növekedés a szlovák állampolgárok esetében, 43 százalékos, míg a harmadik legnagyobb növekedés a korábban már említett oroszokhoz kapcsolódik, 42 százalék.

Ezzel szemben a holland és a svéd turisták számára idén a második hónapban kevésbé volt vonzó hazánk, hiszen az általuk eltöltött vendégéjszakák száma jelentősebb mértékben esett vissza. Sorrendben 19,4, illetve 18,8 százalékos volt az elmaradás mértéke.

A belföldiek is többet "turistáskodtak"

Februárban a belföldi vendégek 559 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké  – 15; 12 százalékkal – múlta felül a tavaly februárit. A belföldi vendégforgalom az összes régióban emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégforgalmának 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma – az átlagtól kissé elmaradva – 9,6 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt a KSH szerint, ami 2,2 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 55 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (52 százalék) volt.

Több vendég - több bevétel

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 17 százalékkal magasabb volt, mint az előző év második hónapjában. Összesen 17 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 milliárd forint. A vendéglátásból 4,3 milliárd forint folyt be, 519 millióval több, mint tavaly februárjában. A forint/euró havi átlagárfolyama 310 forint volt, 17 forinttal gyengébb a 2013. februári értéknél - tehát a bevétel növekedését ez is támogatta ezúttal.

mfor.hu