2011. június 20. 05:19

Az energetikában az állam szabályozó szerepének költséghatékony növelésére a jövő év januárjában indulhat a csúcshatóság munkája, ha a parlament a sarkalatos törvények szeptemberi tárgyalása során dönt erről - nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke.

Meghatározó tulajdonosi szerep nélkül az állam csak a szabályozó hatóságon keresztül "terelheti" a piacot - válaszolta a Mol pakett visszavásárlásával kapcsolatban az elnök az energiaszektorban az állami szerepvállalás növelésének szándékát firtató kérdésre.

A hosszú távú gázvásárlási szerződés kérdését érintve Horváth Péter elmondta: "az E.ON az elmúlt években több fordulóban ért el eredményeket a (Gazprommal kötött) szerződés fontos paramétereinek alakításában, többek közt a kötelezően átveendő mennyiség, illetve az ár területén. Meggyőződésem, hogy ha a piaci folyamatok ezt alátámasztják, akkor további engedményeket lehet elérni....Amennyiben a szerződés egy magyar állami céghez kerülne, nem biztos, hogy kedvezőbb feltételeket tudna kiharcolni, mint a jelentős régiós piacot birtokló E.ON."

Az árak befagyasztásáról szólva az elnök kifejtette a Napi Gazdaságban: "a szabályozás révén meg kell találni azt az árat, amelyet a fogyasztók meg tudnak fizetni, de még elfogadható üzlet a szolgáltatóknak is."

Horváth Péter elmondta azt is, hogy nehéz megfelelő szakembereket találni. "Az állami szféra  versenyszektornál alacsonyabb fizetései a minisztériumokban és a hatóságoknál is nehézséget okoznak. Célunk ezért, hogy a fiatal tehetségeket szólítsuk meg".

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.