2008. november 28. 12:29

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag jövőre csökkenti beruházásait, miközben profitja jelentősen nőtt az idei év első kilenc hónapjában főként a kelet-európai cégek fejlődésének és a felvásárlásoknak köszönhetően.

A Kelet-Európában meghatározó szerepet játszó Strabag - amelyben Oleg Gyeripaszka orosz milliárdosnak 25 százalékos részesedése van - az idén 1,7 milliárd eurót költ felvásárlásokra, beleértve a mexikói Cemex magyarországi és ausztriai érdekeltségének a megvételét. Emiatt megcsappant Európa egyik vezető építőipari csoportjának a készpénzállománya, így jövőre több mint 50 százalékkal kevesebbet fordít beruházásra.

A vállalat adózott eredménye - a kisebbségi részesedések után - 73 százalékkal 114,9 millió euróra emelkedett 66,3 millióról. Az üzemi eredmény 16 százalékkal nőtt, 128,3 millió euróról 148,5 millióra. A Strabag közlése szerint a jó eredmények legfőképpen annak köszönhetőek, hogy megvették a német F.Kirchhoff társaságot, és erőteljesen nőtt a Strabag projektportfoliója Magyarországon, Oroszországban és Lengyelországban.

A jövő kilátásait illetően a Strabagnál most nem ismételték meg azt a korábbi előrejelzést, hogy a termelés jövőre 20 százalékkal fog növekedni, csupán növekedésről beszéltek. Az üzemi eredmény kis növekedéséről szóló előrejelzést sem erősítették meg, az első negyed után felülvizsgálják majd a kilátásokat. 

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.