4p

A Mol Nyrt. pakisztáni tevékenysége 2010-ben lesz először nyereséges, ezért jövőre kezdődnek azok az évek, amikor a társaság itt már nemcsak befektet, hanem élvezi operátori munkája gyümölcsét is - mondta Mosonyi György, a cég vezérigazgatója pénteken Iszlámábádban az MTI-nek.

Megerősítette ezt Jancsurák Zoltán, a Mol Pakisztán pénzügyi igazgatója, aki elmondta, hogy az idei 10 millió dolláros bevétellel szemben jövőre már 40 millió dollár lesz a bevétel, míg a nyereség meghaladja a 23 millió dollárt. A cég az idén még veszteséges lesz, de jövőre és az azutáni évben még nem fizet adót. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Mol csütörtökön jelentette be, hogy újabb olajkutakat fúr Pakisztánban.

A Mol Pakisztán jövőre megkezdi a mintegy 40 millió dolláros anyavállalati hitel törlesztését is.

A Mol eddig mintegy 100 millió dollárt fektetett be Pakisztánban.

A vezérigazgató a pakisztáni sikerektől kifejtette, még további három kutatási blokkja van itt a Molnak, s továbbra is teljes erőbedobással végzi a munkáját. A meglévő mezők kitermelését is ide számítva még legalább tíz évre való munkája van Pakisztánban. A Tal és más blokkokat kulcsrégiónak tekinti a Mol, s azt tervezi, hogy az itt szerzett tapasztalatokat máshol is felhasználja.

Mosonyi György elmondta, Magyarországon kívül ez az egyetlen olyan terület, ahol a Mol operátorként kezdettől fogva részt vesz egy nagyon sikeres kutatási-kitermelési munkában, s a teljes kutatási, üzembe helyezési és kitermelési cikluson keresztül meghatározhatja, hogy mi és hogyan történjen a mezőkön.

Mosonyi György kifejtette, semmi alapja nincs annak a cserének, amelyik a spekulációk szerint Mol, a benne mintegy 20 százalékos orosz tulajdonos, az orosz Szurgutnyeftegaz és a horvát INA között játszódna le. A Mol ugyanis nem hajlandó átadni az oroszoknak az INA-ban lévő több mint 40 százalékos tulajdonrészét azért, hogy cserébe az oroszok kivonuljanak a magyar társaságból.

A vezérigazgató elmondta, a Mol abszolút hosszú távú befektetésnek tekinti az INA-t és nem hajlandó megválni tőle. Különösen nem az oroszok számára.

Mosonyi György kifejtette, az INA és a szlovák Slovnaft révén a Mol Kelet-Közép-Európában nagyon jó pozíciót ért el a feldogozás-kereskedelem területén, s ezt meg is akarja tartani.

Az INA átalakításáról elmondta, június 10-én vette át a Mol a kontrollt a cég felett, s most a horvát munkatársakkal közösen dolgozzák ki az erre vonatkozó terveket. A fő cél a hatékonyság és a profitabilitás növelése, de ez nem megy egyik hétről a másikra, mint ahogyan egy-két év kellett hozzá Szlovákiában is. Hasonló eredményeket szeretne elérni a Mol a horvát munkatársak bevonásával az INA esetében is - tette hozzá a vezérigazgató.

A horvát finomítói beruházásokról Mosonyi György elmondta, az első, mintegy 500 millió dollárba kerülő szakasz 2010 első felében befejeződik, míg a maradék feldolgozással kapcsolatos második, 600 millió dolláros, 2013-ra valósul meg. Ez azonban attól is függ, hogy milyen ütemben kapja meg a finomító például a beruházással összefüggő környezetvédelmi engedélyeket.

A makói, nem hagyományos gázkitermeléssel kapcsolatban Mosonyi György elmondta, a kanadai Falcon a keleti medencében kutatott, s a Mol csak az utómunkálatokban vett rész a cég kérésére. A Falcon fúrása valóban nem lett sikeres, de ez egy nem hagyományos gázkitermelési kísérlet esetén nem számít különleges esetnek.

Hozzátette, a Mol a nyugati részben, a békési, derecskei medencében kutat az amerikai Exxon stratégiai partnereként, s a magyar cég továbbra is optimista a várható eredményeket illetően. Nem von le messzemenő következtetéseket a Falcon első eredményeiből, a terveknek megfelelően dolgozik tovább, s mint ahogyan eddig, továbbra is óvatosan ítéli meg a kilátásokat. Ha nem így tenne, az a hitelessége rovására menne - húzta alá.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!