<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Mol Nyrt. pakisztáni tevékenysége 2010-ben lesz először nyereséges, ezért jövőre kezdődnek azok az évek, amikor a társaság itt már nemcsak befektet, hanem élvezi operátori munkája gyümölcsét is - mondta Mosonyi György, a cég vezérigazgatója pénteken Iszlámábádban az MTI-nek.

Megerősítette ezt Jancsurák Zoltán, a Mol Pakisztán pénzügyi igazgatója, aki elmondta, hogy az idei 10 millió dolláros bevétellel szemben jövőre már 40 millió dollár lesz a bevétel, míg a nyereség meghaladja a 23 millió dollárt. A cég az idén még veszteséges lesz, de jövőre és az azutáni évben még nem fizet adót. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Mol csütörtökön jelentette be, hogy újabb olajkutakat fúr Pakisztánban.

A Mol Pakisztán jövőre megkezdi a mintegy 40 millió dolláros anyavállalati hitel törlesztését is.

A Mol eddig mintegy 100 millió dollárt fektetett be Pakisztánban.

A vezérigazgató a pakisztáni sikerektől kifejtette, még további három kutatási blokkja van itt a Molnak, s továbbra is teljes erőbedobással végzi a munkáját. A meglévő mezők kitermelését is ide számítva még legalább tíz évre való munkája van Pakisztánban. A Tal és más blokkokat kulcsrégiónak tekinti a Mol, s azt tervezi, hogy az itt szerzett tapasztalatokat máshol is felhasználja.

Mosonyi György elmondta, Magyarországon kívül ez az egyetlen olyan terület, ahol a Mol operátorként kezdettől fogva részt vesz egy nagyon sikeres kutatási-kitermelési munkában, s a teljes kutatási, üzembe helyezési és kitermelési cikluson keresztül meghatározhatja, hogy mi és hogyan történjen a mezőkön.

Mosonyi György kifejtette, semmi alapja nincs annak a cserének, amelyik a spekulációk szerint Mol, a benne mintegy 20 százalékos orosz tulajdonos, az orosz Szurgutnyeftegaz és a horvát INA között játszódna le. A Mol ugyanis nem hajlandó átadni az oroszoknak az INA-ban lévő több mint 40 százalékos tulajdonrészét azért, hogy cserébe az oroszok kivonuljanak a magyar társaságból.

A vezérigazgató elmondta, a Mol abszolút hosszú távú befektetésnek tekinti az INA-t és nem hajlandó megválni tőle. Különösen nem az oroszok számára.

Mosonyi György kifejtette, az INA és a szlovák Slovnaft révén a Mol Kelet-Közép-Európában nagyon jó pozíciót ért el a feldogozás-kereskedelem területén, s ezt meg is akarja tartani.

Az INA átalakításáról elmondta, június 10-én vette át a Mol a kontrollt a cég felett, s most a horvát munkatársakkal közösen dolgozzák ki az erre vonatkozó terveket. A fő cél a hatékonyság és a profitabilitás növelése, de ez nem megy egyik hétről a másikra, mint ahogyan egy-két év kellett hozzá Szlovákiában is. Hasonló eredményeket szeretne elérni a Mol a horvát munkatársak bevonásával az INA esetében is - tette hozzá a vezérigazgató.

A horvát finomítói beruházásokról Mosonyi György elmondta, az első, mintegy 500 millió dollárba kerülő szakasz 2010 első felében befejeződik, míg a maradék feldolgozással kapcsolatos második, 600 millió dolláros, 2013-ra valósul meg. Ez azonban attól is függ, hogy milyen ütemben kapja meg a finomító például a beruházással összefüggő környezetvédelmi engedélyeket.

A makói, nem hagyományos gázkitermeléssel kapcsolatban Mosonyi György elmondta, a kanadai Falcon a keleti medencében kutatott, s a Mol csak az utómunkálatokban vett rész a cég kérésére. A Falcon fúrása valóban nem lett sikeres, de ez egy nem hagyományos gázkitermelési kísérlet esetén nem számít különleges esetnek.

Hozzátette, a Mol a nyugati részben, a békési, derecskei medencében kutat az amerikai Exxon stratégiai partnereként, s a magyar cég továbbra is optimista a várható eredményeket illetően. Nem von le messzemenő következtetéseket a Falcon első eredményeiből, a terveknek megfelelően dolgozik tovább, s mint ahogyan eddig, továbbra is óvatosan ítéli meg a kilátásokat. Ha nem így tenne, az a hitelessége rovására menne - húzta alá.

MTI/Menedzsment Fórum