<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Julija Timosenko ukrán kormányfő hétfőn délután Moszkvába érkezett a Gazprom és az ukrán Naftogaz közötti szerződés aláírására, de közben Viktor Juscsenko elnök honlapján újabb alternatív javaslat jelent meg, amiről nem tudni, hogy milyen céllal tette fel az elnök.

Juscsenko oldalán Bogdan Szokolvszkij, az elnök megbízottja nemzetközi energiabiztonsági kérdésekben újra azt javasolta, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően fokozatosan térjenek át az európai árak alkalmazására, s ezzel párhuzamosan állítsák át a tranzit díjáét is az európai színvonalra, akár párhuzamos engedményekkel is.

"Tekintettel az ukrán gázszállítási rendszer Európa gázellátásában betöltött, egyedülálló funkciójára, helyesnek tartanánk, ha a tranzit alapdíja már 2009-től az európai díjakhoz alkalmazkodna, ez felelne meg a két ország stratégiai partnerségének és a 2008-ban kidolgozott kétoldalú megállapodásoknak" - vélekedett Szokolovszkij, aki maga is jelen volt a szombat éjszakai moszkvai tárgyalásokon.

Nem vált világossá, hogy ez azt jelenti-e, hogy Juscsenko újabb változtatásokat akar a Julija Timosenko és Valgyimir Putyin ukrán, illetve orosz kormányfő által kidolgozott megállapodásban, vagy ez csupán egy vélemény. Korábban a nap folyamán Juscsenko nyugati politikusokkal telefonon tárgyalva hangsúlyozta, hogy a Naftogaz vezetői teljes felhatalmazással érkeznek Moszkvába, és reméli, hogy a szerződés aláírása után hamarosan megindulhat az orosz gáz Európába.

A Naftogaz hétfőn újra leszögezte: az orosz gáz beérkezésétől számítva mintegy 32-36 óra szükséges ahhoz, hogy elérjen Ukrajna nyugati határáig, de egyes országokba előbb is elérkezhet. A Interfax Kijevben a Naftogaznál azonban hétfőn azt is megtudta: a Gazprom vasárnap, már a megállapodás létrejötte után újra csereműveletet (swap) javasolt, de a Naftogaz ezt újra elutasította. A swap lényege, hogy az orosz fél által a rendszerbe szivattyúzott gázt Kelet-Ukrajnában használják fel, és a Naftogaz nyugat-ukrajnai tárolóiból küld az európai felhasználóknak.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.