3p

A digitális földfelszíni műsorszórásra való átállással robbanásszerűen megnő az ingyenesen elérhető csatornák száma egész Kelet-Közép-Európában, amelyek ráadásul még a legkisebb falvakban is kristálytiszta minőségben jutnak el a lakosokhoz.

A KPMG tanulmánya szerint ez azonban csak az egyik előnye lesz az átállásnak, ami nemcsak a nézők számára jelent szembetűnő minőségi változást, de várhatóan számos befektetést is ösztönöz a régióban.

A közlemény idézi Várnai Évát, a KPMG magyarországi telekommunikációs és média üzletágának vezetőjét, aki szerint nem egészen három évvel ezelőtt a régió országainak még komoly fejtörést okozott az unió által kitűzött 2012-es átállási határidő. Mára azonban minden jel szerint képesek lesznek a térség országai az átállás határidőre megvalósítani. Ugyanakkor lesznek olyan országok is, amelyek nem 2011 végén, hanem később állnak át: Lengyelország 2013-ban tervezi a digitalizáció befejezését, Macedónia pedig 2015 decemberét tűzte ki céldátumként.

A régió legtöbb országában a digitális átállás a tervek szerint a következő két évben befejeződik. Az országok analóg tévérendszereiket fokozatosan átállítják digitális szolgáltatásra. Van, ahol e folyamat már az idén nyáron befejeződött, így Lettországban június, Észtországban július óta a földfelszíni műsorszórásban már csak a digitális jel érhető el. Horvátország, Málta, Szlovénia és más országok is hamarosan követik az élen járó országok példáját és áttérnek a fejlettebb, digitális sugárzásra.

A KPMG kutatása kimutatta, hogy a térség legtöbb országában információs kampányokkal készítik fel a televíziónézőket az átállással összefüggő feladatokra. A legtöbb esetben a kormányzatok kedvezményt adnak az analóg tévékészülékkel rendelkezők számára digitális jelátalakító vásárlására.

A digitális átállási stratégiák vizsgálata közben egy másik trendet is megfigyelt a KPMG: vannak olyan államok, ahol országszerte egyszerre kapcsolják le az analóg jelet, így Litvániában és Romániában, másrészt vannak országok, ahol fokozatosan, régiónként térnek át a digitális sugárzásra, mint Lengyelországban és Magyarországon.

A közlemény szerint Magyarországon az analóg lekapcsolást három ütemben hajtják végre: az első körzet 2011-ben az első negyedév, a második körzet a második negyedév, a harmadik körzet az év végén áll át teljesen a digitális sugárzásra. Az érintett területeket legkésőbb hat hónappal a lekapcsolás előtt jelölik ki, azaz szeptember végére várható az elsőként jövő márciusban átálló régió megnevezése.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!