2001. január 26. 11:00

A múlt év első 11 hónapjában élénk volt a gazdasági növekedés, bár üteme az év folyamán fokozatosan mérséklődött .

A múlt év első 11 hónapjában élénk volt a gazdasági növekedés, bár üteme az év folyamán fokozatosan mérséklődött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglalójából, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

A bruttó hazai termék (GDP) növekedése az előző év azonos időszakához képest 2000 első háromnegyed évében 5,6 százalék volt miközben a bruttó hazai jövedelem (GDI) mindössze 4 százalékkal emelkedett.

A növekedést az Európai Unió mércéjével mérve és a gazdaságpolitikai elképzelésekhez képest is magas infláció kísérte. Az államháztartás éves hiánya hasonló mértékű, mint a megelőző évben volt: a GDP 3,5%-a. Az év folyamán tapasztalt ütemcsökkenés ellenére nemzetközi összehasonlításban Magyarország továbbra is magas növekedésű országnak számít. Reálértéken mérve a létrehozott jövedelemtöbblet számottevő részét (közel 30%-át) elveszítettük a világpiaci árak számunkra kedvezőtlen változásai következtében - állapítja meg a KSH jelentése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.