2009. január 13. 21:04

Sok kábeltelevízió-szolgáltató kényszerül arra, hogy megszüntesse idén a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását, miután a csatorna a lejáró szerződésű társaságoknak csak megemelt díj ellenében engedélyezi a sugárzást. A napokban 200 ezer háztartásból tűnt, illetve tűnik el a legnézettebb kódolt csatorna.

A kis szolgáltatókat próbálták sarokba szorítani 

A kábeltelevíziós szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy az idén megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását, mivel a tévétársaság egyoldalúan, alapos ok nélkül, elfogadhatatlan módon csaknem a duplájára emelné a műsordíjait - olvasható a kábelszakma mai sajtóközleményében. A megfizethető árú kábelszolgáltatások fenntarthatósága érdekében és az előfizetők hosszú távú érdekeinek védelmében eddig már több mint kétszázötven település több mint 200 ezer háztartásában voltak kénytelenek a szolgáltatók a kínálatból kivenni és más hasonló tematikájú programmal helyettesíteni ezt a műsort.

A Viasat3 műsortovábbítási keretszerződésének megújításáról a több mint négyszáz kis- és közepes kábelszolgáltatót képviselő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség bevonásával folytatott előzetes tárgyalásokon a tévécsatorna tulajdonosa tavaly decemberben váratlanul jelezte, hogy 2009-től csaknem a duplájára kívánja emelni a kábelszolgáltatók által a Viasat számára fizetendő műsordíjat. Ezt a kirívó díjemelést az érintett kábelszolgáltatók jelentős része nem tudta elfogadni, mert a díjnövekmény nem tükrözi a műsor ár/érték arányának alakulását és nem párosulna a tartalom erősödésével vagy más olyan előnnyel, ami azt egyébként indokolttá tenné.

A csatorna szerint így is megérné a szolgáltatóknak

2009. január 1-től a Viasat3 csatornát üzemeltető Viasat Hungária Zrt. 40-65 százalék közötti díjemelésre tett javaslatot a két magyarországi kábelszövetségnek, erősítette meg a nézeteltérés tényét a csatorna közleménye. A Viasat3 jelenleg a legnézettebb és legnépszerűbb kódolt csatorna hazánkban, tavalyi második féléves kereskedelmi közönségaránya 7 százalékos volt, az NRC piackutató kutatása szerint pedig a harmadik legkedveltebb csatorna a két kódolatlan országos csatorna után. A csatorna díjszabása ezt a pozíciót meggyőződésük szerint az új díjszabás esetén sem tükrözi, állítják a társaságnál.

Az új díjszabást alapul véve továbbra is vannak olyan más kábelcsatornák Magyarországon, amelyek magasabb díjak mellett kínálják a kábelszolgáltatók számára (az egyébként kevésbé népszerű) tartalmukat. Nem elhanyagolható tény továbbá, hogy a TV6 együttes elosztása esetén további jelentős kedvezményt adnak a listaáraikból, közölte a Viasat Hungária Zrt.

A szolgáltatók szerint verseny van

Nem ért azonban ezzel egyet több mint 400 kis- és közepes kábelszolgáltatót képviselő két szövetség. Szerintük ugyanis a kezdetben műsordíj nélkül, szabadon fogható és az elmúlt években a kábelszolgáltatók tevőleges segítségével – már kódoltan, de egyre növekvő műsordíjak mellett – népszerűséget szerzett tévécsatorna legutóbb egy évvel ezelőtt hajtott végre 60 százalékos áremelést. Az utóbbi időben ráadásul a tévéprogram relatív értékvesztése is tapasztalható volt, azáltal, hogy a közkedvelt Bajnokok Ligája futballmérkőzéseket a tulajdonos áthelyezte az időközben bevezetett TV6 csatornájára. Ezzel egyidejűleg a műsorpiacon megjelent néhány hasonló, de jóval kedvezőbb terjesztési feltételeket és a nézőknek azonos minőségű szórakozási lehetőséget kínáló versenytárs csatorna is.

Az érintett kábelszolgáltatók egy része a kirívó díjemelést nem fogadta el, mert indoklásuk szerint az nem tükrözi a műsor ár/érték arányának alakulását és nem párosul a tartalom erősödésével vagy más előnnyel, amely indokolná az emelés mértékét.

A két szövetség tagvállalatai jelezték, a Viasat3 esetében – a fentiekre való tekintettel – semmilyen mértékű áremelést nem tartanak elfogadhatónak, ezért a szerződése lejártával sokuk már most arra kényszerült, hogy műsorkínálatát módosítsa és a Viasat3 továbbítását januártól megszüntesse. A változásról a szolgáltatók előfizetőiket a jogszabályokban előírtak szerint idejében tájékoztatták és gondoskodnak arról, hogy a Viasat3 helyett másik, hasonló tematikájú, szintén jelentős érdeklődésre számot tartó csatorna vagy csatornák kerüljenek a kínálatba.

Váltson szolgáltatót

A versenypiacon működő kábelszolgáltatók, melyek folyamatos műszaki fejlesztések mellett is a fogyasztói árak fokozatos mérséklésére törekednek, a médiapiac szereplői részéről minden, az indokoltnál magasabb árpozícionálást elfogadhatatlannak és a szolgáltatás további fejlesztésére, az előfizetők érdekeire nézve károsnak tartanak.

Meglehetősen profán módon reagált a maga részéről a panaszokra a tévétársaság. "Természetes dolog, mint áremelések esetén általában, hogy vannak olyan viszonteladók, akik a megnövekedett díjakat nem kívánják megfizetni. A Viasat3 arra törekszik, hogy ezeknek a szolgáltatóknak a körét csökkentse" – hangsúlyozta a közleményük. Miután a Viasat3 az összes alternatív elosztású hálózaton (műholdas, DSL vagy IPTV elosztók) fogható marad, ezért azokat a nézőknek, akik olyan kábelszolgáltatók előfizetői, akik nem szerződnek a csatornával, a szolgáltató váltását tanácsolják.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.