2p

Már megküldték Brüsszelnek a lex Heinekent notifikációs eljárásra, így nem vonják azt vissza - mondta az atv.hu kérdésére Lázár János miniszter, miután ma kiderült, hogy a Heineken ma megegyezett a Csíki Sör Manufaktúrával. A törvényjavaslat még milliárdos büntetéssel és börtönnel fenyegette a holland sörgyártót, most viszont 180 fokos fordulat állt be a kormány hozzáállásában.

Ha lesz törvény, a Heinekennel „kivételezni” fognak, büntetés nélkül használhatja a vörös csillagot – árulta el egy másik kormányzati forrás az atv.hu-nak.

A Semjén–Lázár miniszterek által beadott lex Heineken javaslata már Brüsszelben van, pár napja megküldték az előterjesztők az Európai Bizottságnak úgynevezett notifikációs eljárásra. Lázár János miniszter az atv.hu-val tudatta, hogy a brüsszeli eljárás egy fél évig is eltarthat, így nincs napirenden, hogy a miniszterek visszavonnák a vörös csillag kereskedelmi forgalomban való használatát rendkívül szigorúan büntető javaslatukat.

A Heineken kapitulált (Olvasói photoshop - Facebook)

Egy másik kormányzati forrás szerint az előterjesztők "fényes győzelmet" arattak, a Heineken kapitulált – épp ezért a kormányzat részéről már nem szeretnék „túlfeszíteni az ügyet”, méltányolják ugyanis, hogy a Heineken meghátrált a bírósági védjegyvitában az Igazi Csíki Sörrel szemben.

Mivel az uniós egyeztetési folyamat Brüsszel válasza után is még hosszú hónapokig tarthat, így elég jó esély van rá, hogy

a 2018-as választásokig nem lesz belőle törvény.

Az atv.hu-nak név nélkül nyilatkozó miniszter szerint, ha a Parlament mégis megszavazná a törvényt, úgy egyértelműen "kivételeznének" a Heinekennel, hogy ne kelljen a milliárdos bírságot és a börtönbüntetést elszenvednie a holland sörgyártónak.

További kérdés, hogy akkor minek az egész törvény, hiszen ezen az alapon akkor a Milky Way, a Converse vagy a San Pellegrino is kivételként lenne kezelve, így viszont nem maradna olyan cég, amire a törvény vonatkozna.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!