2013. február 1. 09:31

Kártérítést fog követelni a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító repülőgépeinek sorozatos hibák miatti leállítása következtében elszenvedett károkért az All Nippon Airways (ANA) japán légitársaság az amerikai gyártótól - jelentette pénteken a Japan Today hírportál.

Tonomoto Kijosi, az ANA pénzügyi igazgatója közölte ugyanakkor azt is, hogy a társaság egyelőre a hibák okainak feltárására összpontosít, és még nem kezdett egyeztetésekbe a Boeinggel az esetleges kárrendezésről. A tárgyalásokra azonban sor fog kerülni, amint a gépek helyzete rendeződött - tette hozzá.

A 787-eseken az elmúlt hetekben összesen öt váratlan esemény történt, köztük két ízben a repülők akkumulátorai égtek le. Emiatt a gépeket nem engedik repülni sehol a világon a hibák kivizsgálásáig. A Boeing a problémák miatt ideiglenesen felfüggesztette a gépek szállítását. Szerte a világban eddig ötven Dreamliner repült, és 800 megrendelés érkezett az amerikai gyártóhoz.

Az ANA 17 darab 787-essel rendelkezik. A gépek földre parancsolása miatt a társaság eddig 459 járatot volt kénytelen törölni, aminek következtében mintegy 1,4 milliárd jenes (mintegy 3,26 milliárd forint) kár érte a céget.

Tonomoto közlése szerint a cég bevételeit összesen három százalékkal fogja csökkenteni, ha a gépek már nem repülhetnek a március 31-ig tartó japán üzleti év végéig.

Az ANA ugyanakkor továbbra is optimista a gépeket illetően. "Szerintem fantasztikus repülő. Ha ez az incidens megoldódik, újra minőségi gépként tartják majd számon" - mondta Tonomoto a modellről, amely a Boeing szerint ötödével csökkenti az üzemanyagköltségeket könnyű szerkezetének köszönhetően.

Az incidensek miatt az amerikai és a japán légügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak, ám a hibák okát mindeddig nem tárták fel.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.