<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A McDonald's amerikai gyorsétterem lánc 16 millió euró kártérítést követel Firenze városától, mert nem kapott engedélyt étterem nyitására a város történelmi központjában, a főtéren.

"Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy meg kell védeni a olasz városok történelmi központjának kulturális és művészeti örökségét" - írja a McDonald's közleménye -, "a magánvállalkozások szabad kezdeményezését korlátozó diszkriminatív rendelkezéseket azonban elfogadhatatlannak tartjuk". Firenze történelmi központjának főtere, a Piazza del Duomo az UNESCO Világörökség része.

Firenze városa a lakossági nyomásnak engedve új rendelkezéssel igyekszik megakadályozni a gyorséttermek terjedését a város történelmi központjában. A rendelkezés kimondja, hogy a védett körzetben az éttermek csak a városra és a környező régióra jellemző ételeket kínálhatnak.  Dario Nardello polgármester júniusban utasította el a McDonald's kérelmét. Döntését a múlt hónapban megerősítette a város történelmi örökségét felügyelő bizottság is.

Jeles évfordulója volt az olaszok ékkövének

"A McDonald'snak joga van kérelmet benyújtani, nekünk meg jogunk van azt elutasítani" - jelentette ki a polgármester a városi közgyűlésen. "Nincsenek előítéleteink, a McDonald's bárhol máshol nyithat üzletet a városban" - tette hozzá.

A McDonald's kilenc éttermet üzemeltet Firenzében, ebből négyet a főtértől ötpercnyi járásra. A gyorsétterem-láncnak Olaszországban 540 üzlete van.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.