2009. június 12. 14:22

A Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Cronopont Kft.-nek a Magyar Posta Zrt. elleni kérelmét, amelyben jogellenesnek minősítette azt, hogy őt, mint az első postai kerékpár tender győztesét azért zárta ki az ajánlatkérő a másodikból, mivel korábban súlyos szerződésszegést követett el - a határozat a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

2007 áprilisában a Cronopont Kft. szerződést kötött Krepan típusú kerékpárok és utánfutók szállítására a szlovén Business Intermediation Matevz Fortuna s.p. nevű céggel. A szerződésben az is szerepelt, hogy a kerékpárokat a Magyar Posta fogja használni. A Magyar Posta kerékpártendere csak az év augusztus utolsó napján jelent meg.

A két ajánlattevő közül a Cronopont Kft. lett a nyertes, amelynek 2007 utolsó napjáig 100 darab, majd 2008. szeptember 30-ig további 4.688 darab kerékpárt és 30 utánfutót kellett leszállítania. Az első szállítást követően a szlovén gyártónak nem volt elég alkatrésze a további kerékpárok összeszerelésére, ezért a nyertes cég az összeszerelést az esztergomi Neuzer Kft.-hez helyezte át.

A Magyar Posta 2008. május közepén a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, kifogásolva a szerződésbe foglaltak egyoldalú módosítását. A döntőbizottság azonban nem hozott érdemi döntést, mivel a jogorvoslat elkésett. A Magyar Posta végül 2008. július 24-én elállt a szerződéstől, majd új közbeszerzést hirdetett. A Cronopont Kft. hiába akart teljesíteni, a kerékpárokat a Posta nem fogadta el.

A második, kétfordulós közbeszerzésen - a közbeszerzési törvény egyik passzusára hivatkozva - a Posta kizárta az ajánlattevők köréből a Cronopont Kft.-t. A törvény hivatkozott része úgy szól, hogy nem tehet ajánlatot az, aki három éven belül lezajlott közbeszerzésen, a szerződéses kötelezettségét súlyosan megszegte. Most viszont a Cronopont Kft. fordult a Közbeszerzési döntőbizottsághoz a kizárás ellen. A döntőbizottság szerint azonban egyértelműen megállapítható a Cronopont Kft. jogsértése, ezért a kérelmét elutasította.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.