TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az első fél évben módosítanák a társasági és osztalékadóról, valamint a helyi adóról szóló törvényt. A helyi önkormányzatok 2003-tól csak szűkebb körben adhatnának egyedi kedvezményeket.

A törvényalkotási menetrend szerint az első fél évben a parlament elé kerül a társasági és helyi adók módosítása, mégpedig a pénzügyi törvények módosító csomagjának részeként.

A nagyberuházások után 2011-ig igénybe vehető 100 százalékos adómentességre csak 2002. december 31-ig lehet jogot szerezni -- áll a társasági adóról szóló törvénymódosítás tervezetében. A nagyberuházóknak nyújtott jelentős kedvezményt azért kell fokozatosan leépíteni, mert az európai uniós szabályok az adókedvezményt is állami támogatásnak minősítik, s követni kell az alkalmazására vonatkozó szigorú normákat -- indokolt a Világgazdaságnak Pölöskei Pálné, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője.

A módosítócsomag értelmében a nagyberuházók közül csak az érvényesítheti majd a 100 százalékos társaságiadó-kedvezményt, amely a beruházást legkésőbb 2002. december 31-ig megkezdi. Nagyberuházásnak továbbra is a 10 milliárd forintot meghaladó invesztálás minősül, kivéve a hátrányos helyzetű térségeket, ahol 3 milliárd az alsó limit.

A törvénymódosítás szerint 2003-tól más, unióbeli kedvezményekhez hasonlóan a beruházás értékéhez viszonyított támogatások vehetők majd igénybe. Egyes ágazatokban ugyanakkor -- így az autóiparban, a szénbányászatban és a műszálgyártásban -- csak szigorúbb feltételek mellett lehet majd állami támogatáshoz jutni.

A helyi adók változása is 2003. január 1-jétől esedékes. S miután a tervek szerint a parlament az idén az első fél évben elfogadhatja a törvényt, mintegy másfél évük lesz a vállalkozóknak és az önkormányzatoknak a felkészülésre -- húzta alá lapunknak Kónya László, a PM főosztályvezető-helyettese.

A helyi önkormányzatok által nyújtható egyedi kedvezmények is az uniós csatlakozásnak esnek áldozatul. Nem EU-konform ugyanis a jelenlegi gyakorlat, mely szerint az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, milyen kedvezményeket és mentességeket nyújtanak egyes vállalkozások számára.

A változás lényege, hogy 2003-tól a helyi önkormányzatok nem alkothatnak és tarthatnak hatályban olyan rendeleteket, melyek ellentétesek a törvény új szövegével. A vállalkozók részére -- csak a törvény kifejezett rendelkezése esetén - adhatna mentességet, illetve kedvezményt. Ilyen kifejezett rendelkezés alapján mentesíthetik az iparűzési adó alól azokat a vállalkozásokat, amelyek adóalapja nem haladja meg a 2 millió forintot.

Az önkormányzatnak továbbra is megmarad a döntési lehetősége, hogy működtet-e egy adott adónemet. A helyi adó esetében továbbra is megállapíthatja annak mértékét. Kedvezményeket azonban csak a 2 millió forintnál kisebb adóalappal rendelkezőknek adhat.

A törvénytervezet megkülönbözteti a határozott időre adott adókedvezményt a határozatlan időre szólótól. Utóbbi esetben 2003. január 1. a mentesség határideje. A határozott időre szóló kedvezmények -- a szabályozás szerint -- az önkormányzati rendeletben meghatározott időtartam lejártával, de legkésőbb 2003-tól számított öt év múlva hatályukat vesztik. A módosítás nem érinti a vállalkozóknak nem minősülő magánszemélyeknek adott, illetve adható mentességeket, kedvezményeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.