<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem állapodtak meg a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok képviselői a szakszervezet sztrájkköveteléseiről a keddi egyeztetésen.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke, a szakszervezet tárgyaló delegációjának vezetője az egyeztetést követően az MTI-nek elmondta, hogy a megállapodás érdekében kompromisszumos javaslatokat tettek, de mivel ezt a munkáltató nem fogadta el, így továbbra is az eredeti sztrájkkövetelésük van érvényben. A tárgyalást a munkaügyi vita rendezéséről november 19-én folytatják.

Bárány Balázs elmondta, hogy hétfőn a MÁV-GÉPÉSZET Zrt.-nél egyezség történt a jutalmak felosztásáról. Azt kérték a keddi egyeztetésen, hogy ezt a megállapodást terjesszék ki 2011-ig, és akkor a MÁV-GÉPÉSZET Zrt.-nél alá lehetne írni a bérmegállapodást. Erre a cég képviselője nem mutatott hajlandóságot.

A VDSZSZ alelnöke közölte, hogy a MÁV-START Zrt.-nél is meg lehetett volna állapodni, amennyiben a munkáltató 37 óra heti munkaidőre visszamenőleg kifizeti a 6,9 százalékos bérfejlesztést, amelyet 38 órára vetítve valósított meg, de ezt is elutasította vállalat.

Bárány Balázs közölte, hogy miután kompromisszumos javaslataik elutasításban részesültek, ezért visszavonták őket, így továbbra is az eredeti sztrájkkövetelésük van érvényben, vagyis 10 százalékos többlet bérfejlesztés a kiszervezett társaságoknál, a 250 ezer forint kifizetése minden vasutasnak a MÁV Cargo befolyó privatizációs bevételéből, továbbá ne legyen elbocsátás a MÁV-társaságoknál munkáltatói érdekéből, illetve a mellékvonalakon legyenek fejlesztések a forgalom fenntarthatósága érdekében.

Bárány Balázs elmondta: azt a kérdésüket, hogy a MÁV-nál a miniszterelnök felhívásának hányan tettek eleget, hányan mondtak le a 2008. évi maradvány prémiumról, gúnyos mosoly fogadta, ez volt a válasz. Bárány Balázs megerősítette, hogy sztrájkfelhívásuk továbbra is érvényben van.

Siguliszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az MTI-nek arról számolt be, hogy a keddi egyeztetésen a MÁV Zrt.-vel kapcsolatos követelések nem kerültek szóba, a leányvállalatokkal önállóan egyeztet a szakszervezet.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.