2001. augusztus 6. 11:00

A globális tendenciákkal szemben Magyarországon szerényen bővült a személyi számítógépek (PC) piaca a második negyedévben az International Data Corp. (IDC) felmérése alapján.

A hazai szállítók az első fél évvel azonban összességében mégis elégedetlenek, a piac tényleges élénkülését a kormány PC-s programjaitól, illetve az államigazgatási szervek eddig késleltetett informatikai projektjeitől remélik.

Sokkoló bejelentést tett a napokban az IDC és a Gartner-Dataquest nemzetközi piackutató cég a személyi számítógépek második negyedévi értékesítéséről. A PC feltalálása óta első ízben esett vissza a termék eladása. Az ebben az időszakban eladott mintegy 30 millió darab összességében közel 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az USA-ban azonban több mint 7, Nyugat-Európában pedig 4 százalékos volt a visszaesés. Ezzel szemben Kelet-Európában 11,7 százalékkal bővült a piac, jórészt Csehországnak köszönhetően, ahol 17,5 százalékkal több gépet adtak el.

Szerény másfél százalékkal Magyarország is a túlteljesítők közé tartozik, noha a piac fejlődésével a szállítók többsége a legkevésbé sem elégedett. "Elég ijesztően megtorpant az évekkel korábban megszokott fejlődési ütem" -- kommentálta a helyzetet Beck György, a hazai piacvezető Compaq Magyarország Kft. vezérigazgatója. Szerinte tavaly még érthető volt a visszafogottság, hiszen a 2000. évhez kapcsolódott informatikai probléma megoldásához a cégek 1999-ben jelentősen kiköltekeztek. A szakma az eladások erősödését a második fél évben a kormány év elején bejelentett közalkalmazotti PC-programjaitól, valamint az államigazgatási szerveknél tervezett informatikai beruházásaitól várja. Csupán az előbbiek együtt mintegy 15-20 ezer gép eladását jelenthetik, ami megfelel egy teljes negyedéves piac felének.

A globális recesszió áttételes hatásával magyarázza a fejleményeket Minárovits János, a gyártással is foglalkozó Albacomp Rt. vezérigazgatója, noha cége szempontjából kedvezőbb a helyzet. Mint mondja, a közelmúltban rövid időn belül rekordmennyiséget, több mint 4 ezer gépet adtak el. Úgy látja viszont, hogy a hazai cégek a dekonjunktúra első szelére az informatikai beruházásokat tartják a legkönnyebben elhalaszthatónak.

A késleltetett beruházások harmadik-negyedik negyedévi felbukkanásával számol az eddig az élbolyba sorolt, de a második negyedben a negyedik helyre csúszott Hewlett-Packard Magyarország Kft. vezérigazgatója is. Pesti István is számít az államigazgatási beruházásokra, de biztatónak ítéli azt is, hogy az utóbbi időben a kis- és középvállalkozások is ma már inkább a márkás gépeket vásárolják.

Ami a számítógéppiac közeljövőjét illeti, a világ vezető félvezetőgyártója ismét bizakodó. Craig Barrett, az Intel elnöke szerint a második fél évben élénkülni fog a személyi számítógépek iránti kereslet. A fellendülést mindazonáltal szezonális jellegű és nem a tartós javulásra utaló változásokkal magyarázza, egyfelől az iskolakezdéssel kapcsolatos számítógép-vásárlásokkal és a Windows XP program bevezetésével.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.