2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Volvo növekedése június óta zsugorodik éves bázison, amelyet csak részben lehet a kínai gazdaság lassulásával magyarázni.

A Volvo szeptemberben 44 491 személyautót adott el világszerte, 2,4 százalékkel többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A cég – bár az első 9 hónap adatait nézve még mindig 2 százalékos pluszban van – folyamatosan lassuló növekedést produkál éves bázison, mint az a grafikonon is látszik.

Emögött több tényező is áll, az egyik a kínai autópiac gyengélkedése, amely természetesen nem csak a Volvót sújtja. Szeptemberben 5,7, éves szinten 4,3 százalékkal adtak el kevesebb autót a legnagyobb ázsiai piacon. Ezt ellensúlyozza az USA (5,8 százalék) – ahol szépen veszik az XC90-est – illetve Nyugat-Európa, ahol bár szeptemberben volt egy 1 százalékos visszaesés, éves szinten még mindig 5,4 százalékos a bővülés. A cég többi piacán (Kínán, az Egyesült Államokon, Svédországon és Nyugat-Európán kívül), amelyet a cég nem részletez, 6,4 százalékos mínuszban állnak az első 9 hónapban.

A másik ok a lassulás mögött az lehet, hogy a cég növekedését a terepjárók, de leginkább csak az XC60 és XC90 húzza. Persze veszik még az öregecske XC70-est is és a kínai piacon árult hosszított S60-at is, de előbbi lassan stagnálásba vált át, utóbbi meg ki tudja meddig kell majd Ázsiának.

A cég új személyautói, mit a V40, a V40CC az S60 és a V60 komoly mínuszban vannak (főként két utóbbi). Ezek a modellek egyáltalán nem csereérettek, a következő a sorban az S80, V70 sorozat lesz, a hírek szerint valamikor jövőre.

Ugyanis ha a vásárlók nem kapnak rá az alsó- és felső-közép kategóriás kocsikra, akkor a nagyobb autók dolga lesz, hogy katalizálják az eladások további növekedését.

Kattintásra galéria nyílik!

Hogy a Volvo profitál-e majd a VW botrányból az majd a következő hónapokban derül ki. Ha ugyanis az emberek elfordulással büntetik a cégcsoportot, akkor nem kizárt, hogy a potenciális Audi vásárlók közül egy párat el tud halászni. Erre építeni azonban nem lenne túl okos hosszú távon.

Szász Péter
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!