2008. június 24. 11:24

Az Európai Bizottságnak komoly kétségei vannak az OMV-nek a Mol megvásárlási szándékát illetően, s kifogásait eljuttatta az osztrák társaságnak - tudatta az OMV.

Az osztrák kőolajipari vállalat az MTI-hez eljuttatott egy dokumentumot, amely szerint az Európai Bizottság beazonosította azokat a területeket, amelyeken versenyjogi szempontból kifogásai vannak. Ezek között szerepel egyebek mellett a finomítói tevékenység, illetve a kiskereskedelem (kúthálózat), valamint a finomítói termékek nagykereskedelme, amely területekre a bizottság kiemelt figyelmet fordít.

A kutatás és a kitermelés, illetve a gáz- és petrolkémiai üzletág nem szerepel a kifogásokat tartalmazó listán. A Mol tulajdonában csak a gázszállító hálózat van, és közvetve résztulajdonosa a most kiépülő stratégiai földgáztárolónak. A továbbiakban az OMV alaposan elemzi a brüsszeli kifogásokat, s ebből kiindulva közölni fogja a bizottsággal, hogy miként lehet a fenntartásokat orvosolni - áll a dokumentumban.

Brüsszelben korábban az MTI érdeklődésére azt mondták, hogy a vizsgálat lezárásának új határideje szeptember 18-a. Az eljárásnak eredetileg augusztus közepére be kellett volna fejeződnie, de felfüggesztették, mert az OMV-tól nem érkeztek meg bizonyos információk a brüsszeli bizottsághoz.

A versenyjogi eljárás során azt elemzik, engedélyezhető-e az OMV tervezte ügylet bizonyos feltételek mellett vagy akár feltételek nélkül, azaz jelent-e fenyegetést az ágazatban folyó verseny tisztaságára. Brüsszel az eljárást annak alapján indította el, hogy az OMV februárban előzetes bejelentést tett arról, szándékában áll ajánlatot tenni a Molra.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.