2001. február 12. 11:00

Három hónap alatt felére zsugorodott a PricewaterhouseCoopers (PwC) által legjobbnak tartott európai internetes cégek értéke.

A legjobb és a legrosszabb teljesítmények közötti különbség jelentősen nőtt. A részvények mélyrepülése meglepő módon csak növelte a vállalatok marketingköltekezési kedvét, az idén viszont már a hirdetési politika felülvizsgálatára lehet számítani.

Az európai internetes szektor cégeinek piaci értéke 2000 utolsó negyedében a felére, összesen mintegy 100 milliárd dollárra apadt -- áll a PricewaterhouseCoopers legfrissebb felmérésében. A PwC negyedévente 150, tőzsdén jegyzett, mértékadónak tartott európai vállalatot vesz górcső alá. A "válogatott" az elmúlt év utolsó három hónapja alatt teljesítményével alulmúlta a FTSE--100, a Nasdaq és a TechMARK indexet is.

A felmérésből kiderül, hogy a vállalatközi (B2B) internetes kereskedelemmel foglalkozó cégek földcsuszamlásszerű, 51 százalékos értékcsökkenést szenvedtek el. A lakossági e-kereskedők (B2C) részvényeinek árfolyama ezzel szemben jobban tartotta magát, csupán 38 százalékot zuhant. Az elektronikus kereskedelmi piacon elkezdődött nagyfokú átrendeződés jele, hogy a legjobban teljesítő cégek közel háromszorosára emelték tőkeértéküket, a legnagyobb vesztesek viszont gyakran 75 százalékot is estek.

Németország Európán belüli vezető szerepe csökkent, hiszen a PwC 150-es listájának összesített értékén belül a korábbi 45 helyett már csak 35 százalékot képviselnek a német vállalatok részvényei.

A szektorban a korábbi 41 százalékról 28-ra csökkent a nyereséges cégek aránya, és 20-ról 23-ra nőtt az egy éven belül pénzügyi nehézséggel várhatóan szembenéző vállalatok száma.

Kevin Ellis, a PwC üzlettársa szerint az adatok tükrében figyelemre méltó, hogy az internetes cégek elsősorban nem pénzügyi helyzetük megszilárdítására, hanem arra összpontosítanak, hogy a piaci konszolidációból ne maradjanak ki. A múlt évben nagy visszhangot kiváltó számos internetes cégcsődre a nadrágszíj-politika lett volna logikus lépés. Ezzel szemben a vizsgált vállalatok 11 százalékkal növelték marketingköltségeiket, melyek összességében már 150 százalékát adják az éves nyereségnek. A profitot termelő egyre kevesebb dot.com cégnél viszont megfigyelhető, hogy a nagyszabású hirdetési kampányok helyett a célzott reklámok felé fordultak. A PwC szakértői szerint ez a jelenség 2001-ben a szektor egyik általános jellemzője lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.