2001. március 18. 11:00

Továbbra is a nyitott lehetőségek között szerepel a munkaerő szabad áramlásának kezelésére vonatkozó magyar kezdeményezés az EU-opciók listáján.

A komolyan számításba vett lehetőségek száma azonban az uniós nagykövetek múlt heti brüsszeli ülésén kettőre szűkült a napokban közzé tett öt pontos bizottsági verzióhoz képest: ezek egyike a védzáradékot tartalmazó azonnali teljes körű piacnyitás lehetősége.

Tagországbeli diplomáciai források szerint az EU nagyköveti tanács (COREPER) a múlt heti ülésen lényegében elvetette az európai bizottsági opciók két végletét: az azonnali teljes körű piacnyitást és a határozott időre szóló teljes körű tilalom fenntartását. Ugyancsak érdemi támogatás nélkül maradt a tagállamokra és szektorokra lebontott kvóták alkalmazása.

A két, jelek szerint versenyben lévő lehetséges megoldás egyes pontjaiban maga is további alternatívákkal finomodva kerülhet végrehajtásra. Így a védzáradékot magában foglaló pozitív forgatókönyv akkor nyúlna a korlátozás eszközéhez, ha a keleti munkavállalók elviselhetőnél nagyobb mértékű beáramlása tartós zavarokat okozna a mai EU-piacon, illetve ha a keleti munkaerő létszáma meghaladna egy bizonyos küszöbszintet.

A másik, "rugalmas átmeneti rendszerként" is emlegetett forgatókönyv adott határidőig még engedélyezéshez kötné a munkavállalást, de a rezsim egésze már előbb is, egy bizonyos idő után felülvizsgálható volna. Az egyik alváltozat szerint ráadásul a felülvizsgálatot már ezt megelőzően is kezdeményezni lehetne, méghozzá akár az új tagország(ok) részéről is.

Német diplomáciai körökhöz közel álló források szerint eldöntöttnek tekinthető, hogy Berlin a "rugalmas átmeneti rendszer" mellett fogja letenni a garast, midőn a következő hetekben kezdetét veszi az EU tárgyalási álláspont véglegesítése. Német részről főként azért nem szimpatizálnak a védzáradékos "magyar megoldással", mert annak gyakorlati megvalósítása szerintük sok adminisztratív nehézséget vetne fel. A vonakodás alapvető oka azonban az azonnali intézményesített piacnyitástól való idegenkedés.

A "rugalmas átmeneti rendszer" általában kedvező fogadtatásra számíthat a tagországok többségénél is, lévén, hogy nem köti meg a fővárosok kezét, hanem nyitva hagyja a lehetőséget a kelet munkaerő akár azonnali fogadására is. Úgy tudni ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság alapvetően a "magyar forgatókönyvvel" szimpatizál, és továbbra sem lehet kizárni ennek "tárgyalásstratégiai megfontolásokon" alapuló spanyol támogatását sem. EU tanácsi források szerint Madrid még mindig nem tett le arról, hogy a munkaerő-kérdést összeköti a regionális politikai fejezet sorsával, s csak az utóbbi ismeretében lesz kész bármilyen, Berlinnek kedvező megoldást támogatni.

A közös EU-álláspontra vonatkozó bizottsági javaslat április második felére várható, a fejezet napirendre tűzése pedig a májusi főtárgyalói, vagy még inkább a júniusi miniszteri fordulón valószínű.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.