2001. július 20. 11:00

Az év első felében 26 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma, ami 6,4 százalékos javulást jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Június végén -- a Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint -- a megyei munkaügyi központoknál 359,6 ezer állástalant tartottak nyilván.

Az idei első fél évben 26 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma, ami mintegy 6,4 százalékos javulást jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Január és június között havonta átlagosan 386 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván a megyei munkaügyi központok -- hangzott el a Gazdasági Minisztérium tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adatai szerint június végén 359,6 ezer állástalan volt a nyilvántartásokban, ami csaknem 15,7 ezerrel kevesebb, mint tavaly júniusban. Mérséklődött a tartósan munka nélkül lévők -- akik egy éve vagy ennél hosszabb ideje nem tudnak elhelyezkedni -- száma is, hiszen a jelenlegi közel 90 ezres létszám csaknem 12 ezerrel csökkent egy év alatt, arányuk a regisztrált állástalanok körében jelenleg 25,2 százalék.

A régiók helyzetét elemezve kitűnik, hogy a Dél-Dunántúl kivételével mindenütt kedvező elmozdulás volt, ám ennek mértéke igen változó. A munkanélküliek száma a központi régióban, a közép- és nyugat-dunántúli térségben és az Észak-Alföldön az átlagosnál gyorsabban -- 4,2 százalékkal -- csökkent. Közép-Magyarországon 7,4, az Észak-Alföldön 5,9, a Közép-Dunántúlon 7,2, míg a Nyugat-Dunántúlon 4,9 százalék volt a javulás. Bár az Észak-Alföldön jelentősen csökkent az állástalanok száma, ez még mindig meghaladja a 85 ezret. Észak-Magyarország településein pedig június végén mintegy 80 ezren nem találtak munkát. Itt az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva csupán 2,4 százalékos volt a mérséklődés.

Júniusban több mint 90 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván a munkaügyi központok, ami 4,4 százalékkal több májushoz viszonyítva. A nem támogatott munkahelyek számának növekedése a vizsgált időszakban meghaladta a 20 százalékot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.