2007. március 1. 10:51

A magyarországi informatikai piac az elmúlt évben hét-nyolc százalékkal növekedve konszolidáltan elérte a 2,2 milliárd dollárt, az idén a várakozások szerint a növekedés lelassul, s három-négy százaléka esik vissza.

Már az első két hónap adatai alapján is látszik, hogy a megszorítások miatt a cégek és lakosság visszafogottabban költ informatikára, mint egy évvel korábban. Ennek részben az is oka, hogy a Sulinet program megszűnt - mondta Deme Csaba, a Microsoft Magyarország marketing igazgatója sajtótájékoztatón.

A marketing igazgató a várakozások kapcsán elmondta, hogy az idén minden bizonnyal kevesebb asztali számítógépet (PC) adnak el az egyéni felhasználóknak, mint tavaly, s ez hatással lesz a szoftvergyártókra is. A vállalati PC-eladások ugyan nőnek majd, de összességben stagnál a géppiac az idén. A 2,2 milliárd dolláros magyar piac harminc százalékát a szoftvereladások, míg a fennmaradó részt a hardverértékesítés és a szolgáltatások teszik ki.

A Vista segíthet az eladások növelésében

Deme Csaba közölte: mivel a Microsoft eladásait nagyban befolyásolják a PC és a notebook-eladások, elképzelhető, hogy a cég szempontjából az átlagosnál nagyobb lesz a visszaesés. Előfordulhat azonban az is, hogy mindez fordítva történik, mivel a marketing szakember szerint óriási az érdeklődés a Windows Vista operációs rendszer iránt. Hozzátette: várakozásaik szerint a Vista a lakossági szegmensben növelni fogja a legális szoftverhasználatot is. A Microsoft azt várja, hogy az idén harminc százalékkal több Vistával telepített új számítógépet adnak el, mint annak idején az első évben XP-vel felszereltet.

A Vista esélyeit növeli az is, hogy az Albacomp már megkezdte a magyar nyelvű operációs rendszerrel felszerelt asztali gépek és notebookok forgalmazását: míg a vállalat tavaly 12 700 PC-t és 3700 notebookot adott el Microsoft operációs rendszerrel, addig az idén összességében már tíz százalékkal több gép, azaz 18 ezer eszköz eladásával számol.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.