2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elsősorban az uniós források vártnál lassúbb lekötése miatt idén a közbeszerzések összértéke nem éri el a félévkor prognosztizált 1700-2000 milliárd forintot - mondta a Napi Gazdaságnak Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze (MKH) Kft. ügyvezető igazgatója.

A költségvetési megszorítások szintén visszavetették az állami szervezetek és önkormányzatok beszerzéseit, de az elmaradás inkább az Új Magyarország fejlesztési terv operatív programjaihoz kapcsolódó pályázatok kiírásának valamint a kiemelt projektekről való kormánydöntés csúszásával magyarázható, így azok megvalósítására még ki sem írták a közbeszerzési eljárásokat.

A MKH összesítése szerint idén - a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények alapján - november ötödikéig 3493 eljárás zárult le eredményesen, amelyeken 1263,4 milliárd forint elköltéséről döntöttek az ajánlatkérők. A kft. az év végére legfeljebb 1500 milliárd forintos közbeszerzési forgalmat vár, szemben a tavalyi 1884 milliárddal, ami az egyszerű eljárásokkal (a nemzeti értékhatár alattiakkal) együtt meghaladta a 2000 milliárdot.

Igaz ugyanakkor, hogy a tavalyi év kiemelkedő volt, főleg az út-, a kommunális és a metróberuházásokhoz kapcsolódó tenderek miatt - másképp megközelítve azért, mert választási év volt és az első nemzeti fejlesztési terv utolsó éve.

Az idei öt legnagyobb értékű közbeszerzés mindegyikét tárgyalásos formában bonyolították le. Közülük 185,3 milliárd forint keretösszeggel kiemelkedik a Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Nyrt. eljárása, amelynek alapján az elosztóhálózat rekonstrukciójára és létesítésére 19 céggel kötöttek szerződést - számol be a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!