2p

Egyszámjegyűre zsugorodott az utasszám visszaesésének mértéke Ferihegyen: július első két hetében a légiutasok száma már "csak" 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Év elején még 10-11 százalék volt a csökkenés mértéke.

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport közleménye szerint mindez annak köszönhető, hogy enyhül a válság, beindulnak a családi nyaralások, és felerősödött a forgalom a kedvelt tengeri üdülőhelyek irányába.

Araszolgat előre a Malév

Ami a legnagyobb piaci szereplőket illeti, a Malév lassú javulása július első két hetében is folytatódott. A nemzeti légitársaságnak immár harmadik hónapja sikerült bővíteni a forgalmát az előző évihez képest, ráadásul úgy, hogy elsősorban a gépek ülőhely-kihasználtságát növelte. A cég főleg a charter-piacon lépett előre.

A Wizz Airnek július első két hetében 7,3 százalékkal több utasa volt, mint 2008 hasonló időszakában. A nyári szezon kezdete óta Budapesten beállított harmadik A 320-as gépnek köszönhetően már Nápolyba, Barcelonába (eddig az onnan mintegy 80 kilométerre lévő Gironába repült a cég - a szerk.) és Madridba is közlekedtet járatokat a társaság, az őszi szezonban pedig a német-holland határon fekvő fapados repülőtér, Weeze is elérhető lesz.

A külföldi légitársaságok közül a British Airways 12,4 százalékos növekedést ért el, ami elsősorban az újabb, immár napi negyedik Heathrow-Ferihegy járatnak köszönhető. A Lufthansának már kevésbé fut a szekér Ferihegyen: a német légitársaság 5,6 százalékkal kevesebb utast szállított, mint 2008 hasonló időszakában - igaz, a visszaesés mértéke csökkent.

Tolonganak az utasok a New York-i vonalon

Ami a hosszú távú szakaszokat illeti, az amerikai Delta idén már havi 50 járatot üzemeltet New York és Budapest között, szemben a tavaly júniusi 42-vel – a Boeing 767-esek szinte végig telt házzal közlekednek. (A növekedés minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a Malév tavaly ősszel megszüntette hosszú távú járatait, így a New York-Budapest járatot is - a szerk.)  

A diszkont légitársaságok közül az easyJet továbbra is gyengélkedik, utasainak száma 4,1 százalékkal csökkent. A skandináv Norwegian – amely Oslóval, Stockholmmal és Koppenhágával köti össze Budapestet - viszont hatvanszázalékos mértékben bővítette forgalmát, áll a BA közleményében.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!