2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kezdenek magukhoz térni a nagy amerikai autógyártók az Egyesült Államok gazdaságának gyengülő teljesítménye és az elmúlt évek nagy mértékű veszteségei ellenére.

A detroiti Nagy Hármasként emlegetett Chrysler LLC, Ford Motor Co. és General Motors Corp. triumvirátusa 2005 óta együttesen csaknem százezer dolgozótól szabadult meg, tucatszámra zárt be üzemeket és több mint 75 milliárd dollárt veszített.

Elemzők szerint sokáig úgy tűnt, elkerülhetetlen a csőd. A Ford például ingatlanjainak többségére jelzáloghitelt kényszerült felvenni, és luxusmárkáit is eladásra kínálta. A Chrysler felbontotta viszontagságos kilencéves "házasságát" a német DaimlerBenz csoporttal, a GM pedig eladta általában jól teljesítő pénzügyi szárnyát - közli az AFP.

Mindeme áldozatok árán a cégeknek sikerült autóik minőségi problémáit megoldani, és olyan modelleket alkottak, amelyekből hajlandóak is vásárolni a fogyasztók. Ennél talán még fontosabb, hogy sikerült munkavállalóik legjelentősebb szakszervezetével egy saját maguk számára is előnyös munkaszerződést aláírniuk, amelynek nyomán 2010-re kétharmadával csökkenthetők a munkaerőköltségek.

Bár a Ford és a GM is nagyarányú veszteségről tett jelentést a múlt héten, az átszervezésekből származó pozitív tendenciák már megmutatkoznak a könyveikben - mondta el a Goldman Sachs elemzője.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!