2016. szeptember 22. 15:16

Visszavonta legújabb, Vaiana című egészestés animációs filmjét népszerűsítő gyermekjelmezét a Disney stúdió, miután panaszok érkeztek amiatt, hogy a jelmez gúnyt a polinézek kultúrájából.

A viselőjének barna bőrszínt kölcsönző kezeslábas, amelyet tradicionális tetoválások borítanak és fűszoknya, valamint csontnyaklánc is tartozik hozzá, Maui félistent "ábrázolja", akit sok polinéz az ősének tart.

A jelmez kifogásolói szerint azonban ezzel a sztereotip ábrázolással a stúdió gúnyt űz a polinézek kultúrájából - írta a BBC News. A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a jelmez sértőnek bizonyult egyesek számára és közölte, hogy az üzleteiből és a webshopjából is visszahívja a nagyjából 44 dollárért kínált terméket.

Botrányos reklámok

A Magyarországon decemberben a mozikba kerülő Vaiana főszereplője egy fiatal lány, aki összefog a félisten Mauival, hogy az óceánt átszelve megmentse népét.

A mozi előzetesének júniusi megjelenésekor azonban sokan nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy - mint fogalmaztak - Mauit a polinéz férfiak "elhízott" karikatúrájaként ábrázolják a filmben.

MTI