2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi számában úgy véli, hogy az energiapolitika is jól mutatja a magyar kormány politikájának a kiszámíthatatlanságát.

A lap úgy látja, nincs jó állapotban a magyar gazdaság. A GDP 2,7 százalékos éves szintű visszaesését a tavalyi utolsó negyedévben "még a pesszimista közgazdászok is sokknak minősítették". Az Orbán-kormány a hosszan tartó recesszióban és a választások előtti évben unortodox gazdaságpolitikája keretében elrendelte a rezsiköltségek csökkentését, hogy mérsékelje a választók terheit. "Ennek a legújabb lépésnek is nacionalista színe van" - írja Martin Ehl,  külpolitikai rovat vezetője az "Orbán a cégek rovására olcsóbb energiával vásárol választókat" című elemzésében.

Szerinte a kormány rendkívüli intézkedései - bankadó, telekommunikációs adó és most a rezsicsökkentés - elsősorban a külföldi kézben lévő cégeket sújtják. A kormány megvette az E.On magyarországi részesedését, s Orbán a gázszállításokról az oroszokkal kezdett tárgyalásokat. Hogy ezen a téren végül is milyen lesz a kormánypolitika, az egyelőre nem világos, s ezt valószínűleg a miniszterelnök sem tudja. A váratlan, majd módosított lépésekkel való eddigi tapasztalatok alapján tulajdonképpen meglepő lenne, ha az energiapolitikában világos lenne, mit is akar a kabinet - vélekedett Ehl.

A Sme liberális szlovák lap  Az "Orbán választások előtti éve" című kommentárjában azt fejtegeti, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között elmaradt megállapodás miatt nem csak megdrágul az állam adósságállományának finanszírozása, de teljesen leállt a külföldi befektetői tőke beáramlása is. "Magyarországnál rosszabbul már csak a csődhöz közelítő Görögország, Ciprus és Spanyolország áll" - állítja a Sme. Leszögezi: a magyar kormányfőnek azonban "ez is jó ár azért, hogy nyerjen a jövő évi választásokon". A lap szerint ehhez szabad kezekre van szüksége, hogy az államból "az utolsó forintot is kisajtolja és azt népszerű intézkedésekre szórja szét." Hozzáteszi: azonban az idén szétszórt pénzt is ki kell majd fizetnie a magyaroknak, ráadásként életük néhány további évét élhetik le a "korrumpált, arrogáns lágy-diktatúrában".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!