2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Eladja magyarországi és ausztriai érdekeltségeit a Cemex. A cementipar egyik meghatározó vállalkozása – amely a világ ötven országában tevékenykedik – várhatóan az ír CRH-csoportnak adja el közép-európai érdekeltségeit és amerikai cégeinek egy részét is, számol be a Napi Gazdaság.

A mexikói cementipari óriás azért kényszerül túladni cégeinek egy részén, mert az idén nyáron felvásárolta egyik riválisát, a Rinkert. Az akvizíció során a Rinker 90 százalékos pakettjét vásárolták meg, ami vélhetően nem jelentett finanszírozási problémát a Cemexnek. Az ügylet azonban versenyjogi szempontból aggályos, ezért kénytelen megszabadulni egyes érdekeltségeitől. A felvásárlás értékét szakértők 2,5–3,2 milliárd euróra teszik.

A jelenleg még folyó tárgyalások során a Cemex floridai és arizonai gyárait, valamint Utahban, Új-Mexikóban, Nebraskában lévő telepeit kell eladni, Európában pedig egy katalóniai cementgyárat, valamint az osztrák és magyar cégeket érinti az adásvétel. Az ügylet külön érdekessége, hogy a Cemex nem egészen három évvel ezelőtt vásárolta meg a Danubiusbetonkészítő Kft.-t a brit RMC-csoporttól és idén májusban jelentette be, hogy befejezte a magyarországi tevékenységek átszervezését.

A Cemex magyarországi érdekeltségi körébe 38 készbetongyár, 8 kavicsbánya és 5 térkőüzem tartozik, éves forgalmuk tavaly 19 milliárd forint volt. A mexikói cég aktivitását jól mutatja, hogy Budapestre helyezte európai hálózatát kiszolgáló szolgáltató központját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára, írja a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!