<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Leállítja lakossági hitelezését, három éven belül megszünteti magyarországi tevékenységét, és elbocsátja 282 dolgozóját a Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) - adta hírül kedden az Index internetes hírportál.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportja megszünteti a lakossági hitelek értékesítését Magyarországon. A pénzintézet május 15-éig bezárta Magyarországon működő kilenc - három budapesti, valamint békéscsabai, debreceni, kecskeméti, miskolci, pécsi és szegedi - fiókját.

A bank munkatársai az Indexnek elmondták: a továbbiakban ügyfeleiket elsősorban telefonon és postai úton szolgálják ki, a már benyújtott hiteligénylésekről pedig május végéig döntenek, új hiteligényléseket azonban nem fogadnak be.

A HSBC fokozatosan vonul ki Magyarországról, de tevékenységünket nem szüntetik meg, csak az értékesítéssel hagynak fel. "Az áruhitelek esetében partnerenként eltérő időpontban, szerződéses kötelezettségeinknek eleget téve fog megszűnni az értékesítés" - idézi a pénzintézet írásos válaszát az Index.

A teljes bezárást 2012-re tervezik, akkorra a jelenlegi 282 fős dolgozói állomány minden tagját elbocsátják.

A HSBC tavaly májusban jelent meg a magyar piacon a 2001-ben alapított Beneficial Magyarország Pénzügyi Zrt. felvásárlásával.

A HSBC idén márciusban jelentette be, hogy felszámolja az Egyesült Államokban fogyasztói hitelnyújtási tevékenységét, és ez 6.100 fős leépítést jelent. A cég 2008-as adózás előtti eredménye 19,9 milliárd dollár volt, ez 18 százalékos csökkenés 2007-hez képest.

MTI/Menedzsment Fórum