3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„Azt látom, hogy valami egészen szokatlan dolog folyik a politikában” - kezdte mondandóját Kóka János csütörtök este, amikor vacsora előtti beszédével megnyitotta az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) idei menedzsertalálkozóját, a MENTA 2006-ot. A nagy derűvel fogadott belépő után hozzátette: „fenekestől fordult fel minden.” Az mfor.hu folyamatosan tudósít az eseményről.

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint a sokféle élmény és hiba mellett az utóbbi hetek olyan lehetőséget hoztak magukkal, amelyeket még talán befogadni sem tudunk: "Olyan tabuk dőltek le, amelyek korábban ledönthetetlennek látszottak."

M7-es: 27 milliárdot spórolnak

Elsőként egy, az informatikai szakmától távol eső példát hozott fel: az M7-es autópálya egy újabb szakaszának építésére kiírt pályázaton tegnap hirdettek eredményt, és a korábban 2 milliárd forintos kilométerköltség helyett ez a szakasz 1,2 milliárd forintba kerül majd kilométerenként. Tehát az új, 35 kilométeres vonalon mintegy 27 milliárdot spórol az ország. "Már 4 órája van, hogy bejelentettem, és még mindig itt állok, épen, egészségben, pozícióban vagyok" - mondta, majd hozzátette: "Magyarországon a korábban lehetetlennek hitt dolgokat is meg lehet csinálni."

Lobbizni tudni kell - MENTA 2006 (balról jobbra): Keresztesi János (a FreeSoft Rt. vezérigazgatója), Kóka János, Kovács Zoltán (az IVSZ elnöke), Egyed Géza (a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára)

A ledöntött tabuk között emlegette az egészségügyben az ingyenesség hamis illúzióját, az oktatás ingyenességét és általában olyan beidegződéseket, amelyek egyes szektorokat megakadályoztak a fejlődésben. Szerinte megvan az elkötelezettség a reformok iránt, ám sok esetben hiányzik az eszközrendszer a megvalósításhoz.

Kóka: a legjobb helyre került az infokommunikáció

"A politika eszköz oldalról nem érti, mit is jelent az, hogy elektronikus ügyintézés" - emelte ki, majd felszólította az IVSZ jelenlévő képviselőit a cselekvésre. A kormány azt várja az informatikai szektor képviselőitől: mondják meg, milyen változásokat kell elérni az informatikában. "Ha javaslataitok be tudják számunkra bizonyítani, hogy költségcsökkenés mellett akár érdemi funkcióbővülés is elérhető, akkor a politika igent fog mondani azokra" - ígérte. Fejlesztéspolitikai oldalon szerinte sok tízmilliárdos keret nyílik meg az elektronikus közszolgáltatások javítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv során.

"Azzal, hogy az informatika és a távközlés felügyelete a gazdasági és közlekedési tárcához került, a közös ügyünk erősödött" - fejtegette beszéde végén. Ezzel válaszolt a szakma manapság gyakorta hallható kritikájára, miszerint hiba volt megszüntetni az informatika és a távközlés önálló minisztériumát. Kóka szerint az infokommunikáció a legjobb helyre, az ország legnagyobb minisztériumának kezelésébe került.

A szakma vállalkozóinak konferenciája péntek délelőtt kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik.

A MENTA 2006 pénteki és szombati eseményeiről szóló beszámolónkat hétfő reggel olvashatják az mfor.hu-n! Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!