2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Bár hétfőn a MÁV - csaknem öt hónapos csúszással - megkötötte a szerződést a Stadlerrel, a gazdasági miniszter kérésére beépített passzus nyomán az semmissé is válhat. A svájci cég mindenesetre már ősszel megkezdi a beruházást a pusztaszabolcsi bázison, tudta meg az mfor.hu.

A Stadler már lezártnak tekinti az ügyet

Bár a KDb elvileg még törölheti a MÁV döntését, a Ganz Transelektro vezére a mostani helyzetet már véglegesnek tekinti: "Nem látok olyan indokot, amely nyomán a KDb a vasúttársaság határozatát megsemmisíthetné. A közbeszerzési pályázat elérte célját, most már a szerződés végrehajtási fázisa következik."

Az ügy elhúzódása természetesen nem csupán a KDb-től, hanem a Bombardier további lépéseitől is függ. Dian József, a MÁV-Bombardier Kft. ügyvezető igazgatója az mfor.hu megkerésére annyit közölt: tanulmányozni fogják a MÁV hétfői lépése nyomán keletkezett helyzetet. Mindazonáltal utalt rá, hogy a feltételes szerződéskötéssel nem sok minden változott. Dian nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, kívánnak-e újabb fórumhoz fordulni jogorvoslatért abban az esetben, ha a KDb nem érvényteleníti a MÁV határozatát.

Hozzátette: továbbra sem tudja elképzelni, hogy a MÁV és a Stadler szerződése hatályba lép. Szerinte ugyanis a svájci cég nem teljesítette a jogszabályokban lefektetett követelményeket, például utolsó ajánlatának megtételekor nem rendelkezett érvényes bankgaranciával.

[ajanlo=198][igazitas=left/]A KDb-nek - a kanadai-német társaság fellebezésének beérkezésétől, tehát augusztus 5-től számítva - 30 nap áll rendelkezésre az újabb döntés meghozatalára, ez a határidő egy alkalommal 10 nappal meghosszabbítható. Ez idő alatt a bizottság ideiglenes intézkedést is hozhat, amelyben megtilthatja a szerződéskötést. Korábban - a jelenlegi helyzettel ellentétben - ez mindkétszer a döntéstől számított nyolc munkanapon belül történt meg. A testület - a korábbiakhoz hasonlóan - nyilvános tárgyalást tart majd az ügyben, augusztus 26-án.

Amennyiben a KDb ismételten helyt adna a Bombardier kérelmének, úgy patthelyzet alakulhat ki. A bizottság akár érvénytelenítheti is az egész pályázatot, és új kiírást kezdeményezhet.

A MÁV-nál megkeresésünkre mindeddig nem válaszoltak arra a kérdésre, mekkora kár érte a vasúttársaságot annak következtében, hogy a szerződéskötés mintegy öt hónapot csúszott.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!