2009. július 7. 11:06

Az RTL Klub szerint az Országos Rádió és Televízió Testület nem lett volna jogosult a csatorna műsorszolgáltatási jogának felfüggesztésére, míg a médiahatóság szerint ahogy eddig, úgy a jövőben is hozhatnak ilyen határozatot. Az RTL szerint a nézőket bünteti a testület, míg Majtényi László, az ORTT elnöke úgy véli, a csatornának végre fel kellene hagynia a következetesen törvénysértőnek ítélt délutáni szerkesztői gyakorlatával.

Folyik a kötélhúzás (Mfor-montázs)

Jogilag is vitatja az RTL Klub az ORTT legutóbbi döntését, mely alapján a hatóság 12 órás, déltől éjfélig végrehajtandó képernyő-elsötétítéssel büntette a piacvezető televíziós csatornát. 2009. június 30-án ugyanis többéves tárgyalás fejeződött be azzal, hogy cégünk aláírta a módosított műsorszolgáltatási szerződést, és vállalta annak azonnali hatályba léptetését, mondta lapunknak Rényi Ádám.

A társaság kommunikációs igazgatója szerint éppen ezért megdöbbentő, hogya Testület ugyanezen a napon hozta meg döntését, amelyben az éppen eltörölt szankciót alkalmazza, ráadásul minden eddiginél sokkal szigorúbban, az RTL Klub történetében mindeddig egyedülálló súlyossággal.

Pénzbüntetés vagy elsötétítés?

A csatorna szerint nem elfogadható, hogy a műsorszolgáltatási jogosultságukat a hatóság felfüggesztheti, mivel az elsötétítést kötbérfizetési szankció váltotta fel az RTL Klub immár hatályos műsorszolgáltatási szerződésében. Rényi Ádám szerin immár csak egy ilyen jellegű büntetés kiszabására lenne jogosult az ORTT.

Hozzátette: ennek mértékét a koncessziós díj alapján határozza meg a csatorna szerződése. A legtipikusabb esetben, az ORTT szerint a csatorna által hibásan véghezvitt korhatár-besorolás esetén (az RTL által 12 év felettieknek szánt műsort a hatóság 16 éven felüli kategóriába sorolja) a kötbér a koncessziós díj 0,3 százaléka, azaz 5,4 millió forint.

Arra a felvetésre, mely szerint a csatorna pénzbüntetés esetén valós veszteséget szenvedne el, míg a jelenlegi médiapiaci helyzetben, a kevésbé aktív hirdetési piac miatt inkább erkölcsi kár érné, Rényi Ádám úgy reagált, hogy a társaság számára ez nem kizárólag anyagi, legalább annyira erkölcsi kérdés is.

Véleménye szerint nem jó, hogy az ORTT célt téveszt, és a csatorna helyett a nézőket is bünteti. Ugyanis azáltal, hogy a legnagyobb nézettséggel bíró csatorna műsorszolgáltatását fel kell függeszteni, a hatóság beleavatkozik rendszeres nézőik megszokott napirendjébe, fűzte hozzá.

Kóros visszaeső a Mónika-show

Nem ment el a történtek mellett szó nélkül az ORTT sem: Majtényi László elnök közleményben tudatta, hogy a műsorszolgáltatóval szemben alkalmazott szankció indoka egyrészt az, hogy a Mónika-show 2009. március 2-i adása a kiskorúak védelmét szolgáló médiatörvénybeli rendelkezéseket kirívóan súlyosan, az Alkotmánnyal is összeegyeztethetetlen módon sértette meg.

A műsorszolgáltatási jog felfüggesztésének időtartamát másrészt az indokolja, hogy az ORTT a Mónika-show adásai miatt szankciók sorozatát szabta már ki az elmúlt években, mindez azonban eredménytelen maradt. Az RTL Klub nemhogy elmozdult volna a műsor törvényes szerkesztésének irányába, hanem a korábbiaknál is súlyosabb jogsértést követett el. A műsorral kapcsolatos problémák állandó jellegét mutatja az is, hogy az ORTT 2008-ban - az Adatvédelmi Biztossal együttműködve - átfogó ellenőrzést is indított a kibeszélőshow-k vizsgálatára.

Az ORTT mindemellett üdvözli, hogy a műsorszolgáltató hosszú évek halogatása után végül aláírta a műsorszolgáltatási szerződés régóta esedékes módosítását, amelynek értelmében a jövőben kötbér kiszabására is lehetőség nyílik majd a kiskorúak jogait sértő tartalmak esetén.

A szerződésmódosítás azonban - a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben - a médiahatóság mérlegelési jogát nem szűkíti, hanem bővíti, vagyis a törvénysértés súlyától függően - az eddig is alkalmazható szankciók mellett - a pénzbüntetés is választható joghátrány lesz.

Majtényi László végezetül azt hangsúlyozta, hogy az ORTT a műsorszolgáltatóval való együttműködést továbbra is fontosnak tartja. Annak sikeressége azonban nagy mértékben attól is függ, hogy - mint mondta - a műsorszolgáltató hajlandó-e változtatni az ORTT és a bíróságok által hosszú évek óta következetesen törvénysértőnek ítélt délutáni szerkesztői gyakorlatán.

Menedzsment Fórum 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!