<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Napolják el a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési ügyét - kérte a médiahatóság egyik tagja a szerdai ülés előtt.

A KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az MTI-nek elmondta, csaknem tíz ügyben kérte a halasztást, mert más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az ülésen.

Az ORTT ügyrendjének egyik kitétele szinte korlátlan lehetőséget ad a testületi tagoknak a kérdés tárgyalásának elodázására. A 7/A paragrafus szerint ugyanis "a testületi tag az ülést megelőzően írásban kérheti, hogy az általa benyújtott előterjesztést és módosító indítványt a jelenlétében tárgyalja meg a testület". A megkötés csupán annyi, hogy ezzel a lehetőséggel ki-ki "az adott előterjesztés és módosító indítvány tekintetében egy alkalommal élhet".

A két társaságnak e hó végéig kell befizetnie a koncessziós díjat, így eddig az időpontig reménykedhetnek abban, hogy a testület kedvezően bírálja el a témában az utóbbi hónapok során született beadványokat. (Az MTI testületi tagoktól származó információja szerint a jövő heti tárgyalásnak akadálya lehet, hogy akkor a testület elnöke vesz éppen részt egy szaktanácskozáson Izlandon.)

Az RTL Klub és a TV2 sorrendben immár harmadszor kérte - évi 1,8-1,9 milliárd forintra rúgó - koncessziós díjának csökkentését, emellett két, a témához kapcsolódó tagi felvetés fekszik az ORTT asztalán.

Az egyik szerint megfeleznék az évente 1,8-1,9 milliárd forintos díjat, a másik alapján viszont azt a nettó árbevétel 3,5 százalékában állapítanák meg. Ez az RTL Klub esetében évi 1,25 milliárd, a TV2 esetében 930 millió forint körüli összeget jelentene.

Előkerült ugyanakkor két díjemelési javaslat is: múlt csütörtökön benyújtott indítványában Tirts Tamás a csökkentés helyett a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának emelését javasolta. Az MTI-nek akkor azzal indokolta a tízszázalékos emelést tartalmazó javaslatot, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is "nagyon komoly nyereséggel" működik.

Ennél is nagyobb, 25 százalékos emelést javasolt hétfőn Majtényi Lászlóhoz intézett levelében Cselényi  László, a Duna Televízió elnöke, aki szerint ez egyfajta "giccsbírság" is lehetne.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.