2013. július 23. 03:04

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvény kihirdetésétől számított 31. naptól, azaz augusztus 4-étől a jogszabály meghatározott esetekben további türelmi időt ad a közszolgáltatást végző társaságoknak a minősítő okirat megszerzéséhez - tájékoztatott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvény számos ponton módosítja a 2013-tól hatályos hulladéktörvényt. Ez összhangban van azzal, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer kialakításának esetenkénti nehézségeit, illetve azt, hogy összetett jogszabályi környezetet kell figyelembe venni - hangsúlyozza közleményében az OHÜ.

A hulladéktörvény módosítása lehetőséget ad arra, hogy – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, indokolt esetben – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság legkésőbb 2014. július 1-jéig szerezhesse meg a minősítési okiratot. Ezzel azonban a főszabály nem változik. Annak érdekében, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság az egyéb feltételek teljesítésével együtt 2014. január 1-jétől zavartalanul folytathassa tevékenységét, érdemes arra törekednie, hogy a minősítő okiratot inkább ez év végéig szerezze be - hívta fel a figyelmet az ügynökség.

Az OHÜ továbbra is azt javasolja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység végzését jövőre is tervező vállalkozásoknak, hogy még az idén kezdeményezzék a minősítési okirat megszerzését, hogy 2013 végéig kézhez kaphassák. A minősítés biztosítja, hogy az önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására a legalkalmasabb szolgáltatót választhassák ki.

A minősítési eljárás során a szolgáltatókat három (A-B-C) kategóriába és három (I.-II.-III.) osztályfokozatba sorolja be az OHÜ erre megalakított hatósági szervezeti egysége. A minősítésről szóló törvény teljes körűen tartalmazza mindazokat a szempontokat, amelyek alapján a besorolás történik, valamint azokat a követelményeket, amelyeknek meg kell felelni a minősítést kérelmező közszolgáltatónak - emlékeztet a közlemény.

MTI

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!