2001. február 12. 11:00

Az idén már magyar pályázók is támogatást nyerhetnek el az Európai Unió környezet- és természetvédelmi Life-programjának forrásaiból.

Az idén már magyar pályázók is támogatást nyerhetnek el az Európai Unió környezet- és természetvédelmi Life-programjának forrásaiból, a feltételekről, kötelezettségekről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny január 30-i számában jelent meg.

A kormányrendeletben foglaltakat az idén február 1-jétől alkalmazzák.A programhoz csatlakozva Magyarország vállalta, hogy az első két évben évente 2 millió 280 ezer eurót fizet be a Life alapba. A következő évek hozzájárulásáról a Társulási Tanács 2002 során határoz. Az első két évben a magyar befizetéshez a PHARE kétszer 1 millió 45 ezer euróval járul hozzá.

A közösség tagországai már 1992-től működtetik a Life programot. Ez alatt több ezer környezet- és természetvédelmi kezdeményezést segített a program a helyhatóságokkal közösen. A Life-program különféle növény- és állatvédelmi intézkedések támogatásával járult hozzá a környezetbarát mezőgazdasági módszerek alkalmazásához, a lég- és vízszennyezések csökkentéséhez.

A magyar pályázók először a múlt év végén adhatták be pályázataikat, s erre idén tavasszal kaphatják meg a támogatást. Az elnyerhető támogatási összeg pályázatonként általában 500 ezer euró. A környezetvédelmi pályázatoknál általában 50 százalékos, a természetvédelemnél 25 százalékos saját finanszírozást kell felmutatni.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!