2008. július 7. 06:34

Kósa Erika óvónőként kezdte pályafutását, ma a Brokernet egyik alapítótagjaként a leggazdagabb magyar hölgy. Mind a listán, mind a cég vezetőségében férfiak veszik körül. A nők karrierépítéséről, saját útjáról, gazdagságról, sikerről, irigységről, és a Brokernetet időnként érő kritikákról kérdezte őt az mfor.hu.

Az irigyek és a terjeszkedési tervek Említette, hogy sokan hozzák be a cégbe hozzátartozóikat. Az Ön lányai szeretnének majd itt dolgozni?

A nagyobbik jogásznak készül, elképzelhető, hogy jogászként segíteni fogja a céget, a kisebbik még kiskamasz. Ő viszont beleszületett ebbe a környezetbe, talán ennek is köszönhető, hogy már óvodás korában használt egy-két tőlünk átvett kifejezést, például a terminus szót. Meglátjuk…

Úgy beszél a vállalatról szinte, mint egy nagy családról, és úgy tudjuk a tanácsadók is nagyon elkötelezettek. Működik az amerikai kommunikációs stílus, és vállalatmodell itthon is, vagy kell honosítani?

Alapvetően a modell Amerikából származik, de természetesen az itthoni körülményekhez illesztve. A Brokernetnél mi nem követünk semmilyen kész modellt, az egész rendszer saját know-how, melyet az alapítók fejlesztettek ki és működtetnek sikeresen immáron 9 éve.

Internetes fórumokon, itt-ott azért sok támadás is éri a Brokernetet. Egyesek véleménye szerint "erősen irányított" tanácsadók, túl nagy jutalékok, hivalkodó autók, stb… Ezek hogyan érintik Önt?

Nem foglalkozom az elkeseredett emberekkel, akik ülnek az internet előtt, és nevüket nem vállalva, mondanak véleményt mások sikereiről. Én ehelyett azt vallom: tessék, lehet jönni ide dolgozni, az ajtó mindenki előtt nyitva áll. Az autóknál pedig a biztonság az elsődleges szempontunk, hiszen a vezetőink nagyon sokat utaznak vidékre tárgyalásokra, és azt gondolom, természetes, hogy biztosítjuk nekik a megfelelő minőséget minden téren. És ami még fontos, ezekhez az autókhoz igen magas teljesítmények kapcsolódnak. Mindenki megteremtheti ezt magának, aki hajlandó megdolgozni érte. A munkánk nagyon egyszerű, egyáltalán nem ördöngős, csak csinálni kell rendesen, lelkiismeretesen.

Sok irigységgel találkozik? Mennyire nehéz igazán gazdagnak lenni Magyarországon?

Én személy szerint a mindennapokban nem érzem ezt, ugyanis sikeres emberek vesznek körül, akik nem irigyek az én sikeremre, inkább kölcsönösen motiváljuk egymást. A gazdagság pedig számomra nem a pénzben rejlik, hanem abban, ahogyan ezt a céget felépítettük, és működtetjük. A pénz önmagában nem elég. Sok nagyon gazdag, és nagyon boldogtalan embert láttam már.

Bizonyos összeg felett az ember megszállottá válik?

A pénz az hatalom is, és kicsit kábítószer is. Könnyen elragadja a pénzmámor azt, akinek nincs helyén az önértékelése. Az alkoholos mámorból ki lehet józanodni, de ebből nem. Mi ezt is tanítjuk, hogy hogyan maradjon önmaga az ember akkor is, ha sok pénzt keresett. Nagyon nehéz, van, akinek sikerül, van, akinek nem.

Más. Olvastam, régi szakácskönyveket gyűjt. Mikoriak ezek, és mennyiben mások, mint a maiak? Szokott belőlük főzni?

A legrégebbi szakácskönyven az 1600-as évekből származik, de több 1800-as, 1900-as évekbeli is van. Nagyon érdekesek, akkor még más ételeket ettek. Például rengeteg fürj tojásból készült étel van, vagy éppen fagylalt recept, amiket ma már inkább megvesz az ember. De például a galuskát onnan főzöm, víz helyett tejföllel, úgy sokkal finomabb. Amúgy pedig gasztronómiai műsorokat szoktam nézni, ha egy kis kikapcsolódásra vágyom.

Tervek?

A privát terveim a családommal kapcsolatosak: most még több időt szeretnék a lányaimmal és a férjemmel tölteni. Az üzleti életben pedig természetesen tovább szeretnénk fejlődni, egy külföldi franchise terjeszkedés alapjait építgetjük, mellyel terveink szerint a Brokernet egy nemzetközi növekedési pályán is elindulhat.

Gábor Fanni

Menedzsment Fórum