2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2008-as üzleti évre vonatkozó beszámolókat kizárólag elektronikus úton kell majd benyújtaniuk a cégeknek – legalábbis ha a parlament elfogadja a módosuló adócsomagot és benne a változó számviteli törvényt, írja a Világgazdaság.

A vállalkozások két megoldás közül választhatnak: vagy közvetlenül a Cégszolgálatnak – minimum fokozott biztonságú e-aláírás használatával –, vagy pedig a kormányzati portálon keresztül küldik meg a mérleget. Utóbbira természetesen a szükséges bejelentkezést – a PIN kód kiváltását – követően van mód – közölte Győri Enikő, az igazságügyi és rendészeti tárca osztályvezetője.

Hozzátette: a szabályozás nem jelent adminisztratív terhet a cégek számára, hiszen az adóbevallás már e-úton történik, és azzal megegyező módon tudják az IRM céginformációs szolgálatához eljuttatni a beszámolót, erre a társaság képviselője, könyvelője, jogi képviselője jogosult.

Az új szabályozásnak köszönhetően nem lesz szükség arra, hogy két helyre küldjék el a vállalkozások a mérlegeket, amelyek ezentúl lényegében a beérkezéssel egyidejűleg megismerhetővé válnak – hangsúlyozta Győri Enikő. A benyújtást elmulasztó cégek pedig gyorsan és hatékonyan kiszűrhetők és felelősségre vonhatók lesznek.

A kötelező e-út megszabadítja a cégbíróságot a májusi-júniusi mérlegdömpingtől, a feszített feldolgozástól, no meg az irattározási gondoktól is. Azt azonban még nem tudni, hogy miképpen győzik majd a mulasztókkal szembeni fellépéseket, hiszen nélkülük is sok a törvényességi felügyeleti eljárás, csak októberben például 2000 ilyen kezdeményezés érkezett hozzájuk, főleg az adóhivataltól, számol be a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!