2p

A Malév volt dolgozóinak teljes követelése járulékokkal együtt 12,1 milliárd forint, ebből 9,7 milliárd forint az elismert igény, és mintegy 0,9 milliárd forintot fizettek ki 959 fő részére - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Ferenczi Gábor (Jobbik) írásbeli kérdésére adott válaszában, amely szerint a dolgozói követelések teljes kifizetésére a Malév Zrt. vagyona nem nyújt fedezetet.

Az Országgyűlés honlapján megjelent válasz szerint a Malév Zrt. tevékenységének megszüntetésekor a társasággal belföldön 1025-en, külföldön, 15 országban 79-en álltak munkaviszonyban.

A külképviseleteken dolgozók kifizetetlen követelése mintegy bruttó 1,5 milliárd forint, a belföldi munkaviszony alapján fizetendő összes elismert járandóság 5,5 milliárd forint. Ehhez 2,7 milliárd forint munkaadói járulékfizetési kötelezettség tartozik. Ezen túl a pilóták által igényelt többletkövetelés mintegy 1,7 milliárd, járulékokkal együtt 2,4 milliárd forint.  A Bérgarancia Alapból a 2012. szeptember 30-ig járó juttatásokkal együtt 959 fő részére összesen 940 684 742 forintot igényeltek, és mintegy 0,9 milliárd forintot fizettek ki.

Járandóságukat 64-en kapták meg teljes mértékben, követelésük ugyanis alacsonyabb volt, mint a Bérgarancia Alap egyéni limitje. Az egyéni limit vezető állású munkavállalóknál bruttó 186 ezer forint, beosztottaknál 1013000 forint.

További 884 volt dolgozó elérte a bérgarancia egyéni limitjét, ezek kifizetése is megtörtént, a limit mértékéig, illetve 11 munkavállaló aktuális további követelése még nem érte el a bérgarancia egyéni limitjét.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!