2012. október 28. 05:31

A Malév volt dolgozóinak teljes követelése járulékokkal együtt 12,1 milliárd forint, ebből 9,7 milliárd forint az elismert igény, és mintegy 0,9 milliárd forintot fizettek ki 959 fő részére - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Ferenczi Gábor (Jobbik) írásbeli kérdésére adott válaszában, amely szerint a dolgozói követelések teljes kifizetésére a Malév Zrt. vagyona nem nyújt fedezetet.

Az Országgyűlés honlapján megjelent válasz szerint a Malév Zrt. tevékenységének megszüntetésekor a társasággal belföldön 1025-en, külföldön, 15 országban 79-en álltak munkaviszonyban.

A külképviseleteken dolgozók kifizetetlen követelése mintegy bruttó 1,5 milliárd forint, a belföldi munkaviszony alapján fizetendő összes elismert járandóság 5,5 milliárd forint. Ehhez 2,7 milliárd forint munkaadói járulékfizetési kötelezettség tartozik. Ezen túl a pilóták által igényelt többletkövetelés mintegy 1,7 milliárd, járulékokkal együtt 2,4 milliárd forint.  A Bérgarancia Alapból a 2012. szeptember 30-ig járó juttatásokkal együtt 959 fő részére összesen 940 684 742 forintot igényeltek, és mintegy 0,9 milliárd forintot fizettek ki.

Járandóságukat 64-en kapták meg teljes mértékben, követelésük ugyanis alacsonyabb volt, mint a Bérgarancia Alap egyéni limitje. Az egyéni limit vezető állású munkavállalóknál bruttó 186 ezer forint, beosztottaknál 1013000 forint.

További 884 volt dolgozó elérte a bérgarancia egyéni limitjét, ezek kifizetése is megtörtént, a limit mértékéig, illetve 11 munkavállaló aktuális további követelése még nem érte el a bérgarancia egyéni limitjét.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.